Nyheter Sverige Sverige-topp

Flickor besköts – polisen kom inte

Sex asylsökande slog larm om att de beskjutits av en husägare i en by i Jämtland. Men någon polispatrull skickades aldrig ut. Arkivbild.
Sex asylsökande slog larm om att de beskjutits av en husägare i en by i Jämtland. Men någon polispatrull skickades aldrig ut. Arkivbild.

Sex asylsökande slog larm om att de beskjutits av en husägare i en by i Jämtland. Men någon polispatrull skickades aldrig ut.

De asylsökande hade tagit sig in på en gård i Strömsunds kommun, enligt uppgift för att fotografera djur. Enligt den polisanmälan som gjorts ska husägaren och en till person ha kommit ut med ett gevär och avlossat skott mot benen på en av dem, en tonårsflicka. När gruppen lämnade gården ska en annan tonårsflicka ha blivit slagen i ansiktet, uppger SVT Nyheter Jämtland.

De asylsökande ringde 112 och slog larm hos en operatör – men någon polispatrull skickades aldrig ut. Regionledningscentralen i Umeå gjorde bedömningen att läget inte var akut.

Borde varit prio 1

Polisområdeschefen i Jämtland, Stephan Jerand, är mycket kritisk till bedömningen.

– Min uppfattning är att det här är ett prio 1-ärende. Då bör man skicka patrull omgående, för då vidtar vi en hel del viktiga förstahandsåtgärder. Jag kan inte svara på varför man inte har gjort det, säger han till SVT.

Pontus Fälldin, polismästare och chef för den operativa verksamheten i Polisregion Nord, håller med om att det verkar konstigt.

– Jag kan hålla med om att det ser konstigt utifrån det vi vet. Men det är inte självklart hur bedömningen blir i slutändan. Vi kommer naturligtvis att titta mer på ärendet i detalj, säger han.

"Fruktansvärt rädda"

En anmälan ska göras till internutredningen om fallet.

Enligt Stephan Jerand har flickorna förhörts och en förundersökningsledare är inkopplad.

Ingen av flickorna ska ha fått några allvarliga fysiska skador.

– Men de är ju såklart fruktansvärt rädda och oroliga över vad som hände, säger Jerand till SVT.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset