Nyheter Världen

Flygbro ska lindra flyktingkris

Kubanska migranter i ett tillfälligt läger i Costa Rica. Arkivbild.
Kubanska migranter i ett tillfälligt läger i Costa Rica. Arkivbild.

I flera månader har flyende kubaner fastnat längs gränser i Centralamerika. Nu har länder i regionen enats om ett första försök till lösning.

I likhet med flyktingkrisen i Europa har amerikanska länder synbarligen tagits på sängen av den kubanska flyktingströmmen. Den har utlösts av oro över att USA ska slopa sin "wet foot, dry foot"-policy, som stadgar att kubaner som tar sig till USA har rätt till uppehållstillstånd.

Under hösten har gränser i Centralamerika gradvis stängts, vilket fått till följd att kubaner nu i flera tusental sitter fast vid gränserna.

Men efter en tids politisk pajkastning regeringarna emellan nåddes enighet vid ett möte i Guatemala natten till tisdagen svensk tid, rapporterar nyhetsbyråer. Med samlade resurser ska migranter flygas från Costa Rica till El Salvador. Där ska bussar ta vid för att föra kubanerna till Mexiko. Sedan ligger vägen formellt öppen till Texas sydgräns.

I kommunikéer från Guatemalas och Costa Ricas regeringar kallas planen ett "pilotprojekt" som ska genomföras under "första veckan i januari", rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Frågan är därmed om det bara blir en tillfällig lindring. Fortsätter migrantströmmen kan en "flygbro" genom Centralamerika snabbt komma att bli för dyr för de inblandade länderna.

TT
Kuba och sydligaste USA separeras bara av ett litet sund, mellan Havanna och Key West är det 15 landmil (1).