Nyheter Världen

Flygoffer hedrades av klasskompisar

Anhöriga och vänner till offren för flygkraschen ställer upp sig för en tyst minut på torget i tyska Haltern am See på torsdagen.
Anhöriga och vänner till offren för flygkraschen ställer upp sig för en tyst minut på torget i tyska Haltern am See på torsdagen.

Den tyska staden Haltern am See höll en tyst minut på torsdagen för att markera att det gått ett år sedan flygkraschen då ett Germanwingsplan flögs in i en bergvägg i franska Alperna. 16 elever och två lärare från en skola i staden fanns ombord på planet.

Tårögda anhöriga och klasskompisar till offren samlades på stadens torg och böjde sina huvuden när kyrkkockorna slog vid den exakta tidpunkt då planet kraschade.

"Ni är inte ensamma i er sorg", skrev förbundskansler Angela Merkel i ett brev till de omkomna elevernas föräldrar inför årsdagen.

Samtidigt samlades hundratals personer för en ceremoni i byn Le Vernet i franska Alperna, i närheten av olycksplatsen.

Alla 150 personer ombord omkom när andrepiloten Andreas Lubitz styrde in Germanwingsplanet in i berget. I utredningar har det konstaterats att han led av depression och var självmordsbenägen.

Claude Paris/AP/TT
Minnesmonument för offren i La Vernet i de franska Alperna, i närheten av platsen där Germanwingsplanet kraschade förra året. Arkivbild.