Nyheter Toppnyheter

Flygplanskaparen psykiskt instabil

Efter sex timmar gav kaparen upp och kom ut ur planet med händerna över huvudet.
Efter sex timmar gav kaparen upp och kom ut ur planet med händerna över huvudet.

En psykiskt instabil man som hotade att utlösa ett bombbälte tvingade ner ett egyptiskt flygplan på Cypern.I flera timmar höll mannen passagerare och besättningen i skräck – innan han gav upp med händerna ovanför huvudet. Då visade sig bombhotet vara tomma ord.

Strax före klockan två bekräftade Cyperns regering att dramat var över. Kaparen hade då efter sex timmar lämnat planet med händerna över huvudet och kunde därefter gripas av cypriotisk polis.

Inga sprängämnen har hittats på mannen eller ombord på flygplanet och ingen skadades under flygkapningen.

"Inget terrorbrott"

På eftermiddagen gick cypriotiska myndigheter ut med att mannen inte är vid sina sinnens fulla bruk.

– Det här handlar inte om terrorism. Det handlar om en enskild handling från en psykiskt instabil person, säger Alexandros Zenon vid Cyperns utrikesdepartement till AFP.

Enligt Egyptens premiärminister är kaparen egyptier.

Det var vid halv nio på morgonen som piloten begärde tillstånd att få landa på flygplatsen i Larnaca. Planet var på väg från Alexandria till Kairo när kaparen tvingade piloten att flyga till Cypern. Han ska ha hotat att utlösa ett bombbälte.

– Han hade inget skjutvapen eller liknande. Vi vet inte om hans bombbälte är äkta, men för passagerarnas säkerhet tog vi hotet på allvar, sade Sherif Fathy, egyptisk minister med ansvar för flygtrafiken, tidigare under dagen.

Oklart motiv

En rad olika uppgifter om kaparens identitet och eventuella motiv florerade under dagen. I ena stunden ska mannen ha bett om ett möte med en representant från EU, i den andra att få flyga till en annan flygplats. Cypriotiska medier uppgav att mannen hade begärt politisk asyl i Cypern. Han uppgavs också ha en exfru i landet som han krävt att få träffa.

Planet parkerades en bit från terminalbyggnaden, omkring 200 meter från en strand där tiotals turister befann sig.

Ombord på planet fanns 56 passagerare, samt sju i besättningen, skriver Egyptair på sin hemsida. Utrikesdepartementet har inga uppgifter om några svenskar befann sig bland passagerarna.

STR/TT
Planet, en Airbus A320, vid Larnacaflygplatsen efter att det kapats och landat i Cypern.
Petros Karadjias/AP/TT
Kapningsdramat slutade med att alla släpptes och utan att någon skadats.

Läs också