Nyheter Världen

Flygs i säkerhet från skogsbranden

Det brandhärjade området tiofaldigades på ett dygn, till att omfatta sammanlagt 85 000 hektar.
Det brandhärjade området tiofaldigades på ett dygn, till att omfatta sammanlagt 85 000 hektar.

Tusentals människor som flytt norrut från skogsbranden kring staden Fort McMurray i Kanada undsätts nu med flyg, sedan elden spridit sig norrut."Vi körde med röken bakom oss", berättar svenske Bengt Ståhl, vars hus brunnit ner.

Över 1 100 brandmän kämpar mot den jättelika branden, som bröt ut i söndags. Mellan onsdagen och torsdagen tiofaldigades det område som brandhärjats, från 7 500 hektar till 85 000, enligt nyhetsbyrån Reuters.

"Jag såg några flammor skymta mellan träden men vi var aldrig i fara och lämnade huset så pass tidigt att vi inte såg den riktiga elden", skriver Bengt Ståhl i ett mejl till TT.

Han har bott i Kanada i tre år med sin kanadensiska fru Elizabeth och sedan 2014 bor paret i Fort McMurray. Staden utgör centrum för branden och runt 2 000 hus har totalförstörts, däribland deras.

"Det känns hemskt. Vi fick inte med oss något alls. Jag har skorna jag står i och kläderna på kroppen."

Försäkrat hus

Huset, som ägs av dottern Paula Payne, var försäkrat, så de känner sig lugna inför framtiden. Paula Payne räknar med att återvända och bygga upp ett nytt hus på den gamla grunden.

Bengt, som har nedsatt hörsel, hade tagit en tupplur när branden bröt ut och hans fru sov med öronproppar. Om inte deras svärson hade varit hemma hade de kanske sovit vidare, utan att höra sirenerna.

"Nu sitter vi på ett hotellrum i Edmonton och följer utvecklingen och händelserna om branden i TV. Härifrån ser vi inget av röken. Luften är lättare att andas", skriver Bengt.

Flygs i säkerhet

Sju av de sammanlagt 49 brandhärdarna rasar fortfarande helt utom kontroll, enligt AFP. 25 000 människor som flytt norrut från Fort McMurray ska nu flygas i säkerhet, sedan de riskerar att fastna i bränderna. 4 000 av dem har redan flugits till Edmonton och Calgary.

Orsaken till branden är fortfarande okänd men ovanligt svår torka, låg luftfuktighet och värme tillsammans med byig vind har gjort det omöjligt att stoppa den.

På torsdagen fick staden en kort respit då vinden tillfälligt blåste branden mot sydost, bort från befolkade områden, men det oförutsägbara vädret kan snabbt ändras igen.

Ungefär 20 procent av Kanadas råoljeproduktion ligger nere på grund av branden.

Skadorna av branden är omfattande och det går inte att förutse när de som evakuerats från Fort McMurray kan komma hem, säger provinsen Albertas politiska ledare Rachel Notley.

– Det är varken möjligt eller ansvarsfullt att spekulera om när människor kan återvända. Tyvärr vet vi att det inte kommer att handla om några dagar, säger hon enligt Reuters.

Jason Franson/AP/TT
Brandmän gör sig redo för att bekämpa bränderna i Fort McMurray.
Jason Franson/AP/TT
De 90 000 människor som har evakuerats från Fort McMurray på grund av branden kommer inte att få komma hem den närmaste tiden.

Läs också