Nyheter Ekonomi Världen

Flygtrafiken USA-Kuba återupptas

USA och Kuba kom i februari överens om att återuppta reguljära flygningar mellan länderna, för första gången på decennier. Arkivbild.
USA och Kuba kom i februari överens om att återuppta reguljära flygningar mellan länderna, för första gången på decennier. Arkivbild.

Åtta amerikanska flygbolag kommer att få rätt till 20 dagliga flyg mellan städer i USA och Havanna i Kuba, från och med i höst. Det har USA:s transportdepartement meddelat, skriver The Washington Post.

En stor del av flygen kommer att gå från Florida, varav sex om dagen från Miami. Urvalet är gjort för att ge flygservice till "viktiga områden för den kubansk-amerikanska befolkningen, samt viktiga knutpunkter för flyg".

Beskedet är ytterligare ett steg i det närmande mellan länderna som president Barack Obama och Kubas dito Raúl Castro deklarerade i december 2014. I februari i år slöts överenskommelsen om att återinföra kommersiella flygningar. Charterflyg har funnits redan tidigare, men reguljära flygningar har varit förbjudna sedan 1960-talet.

Överenskommelsen innebär också att kubanska flygbolag kan ansöka om att etablera flygningar till USA, men inga sådana ansökningar har hittills kommit till USA:s kännedom, skriver The Washington Post.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset