Nyheter Världen

Flyktingar fast i Grekland

Hundratals människor går till fots i Aten i ett försök att hitta lösningar på de stängda gränserna på Balkan.
Hundratals människor går till fots i Aten i ett försök att hitta lösningar på de stängda gränserna på Balkan.

Tusentals flyktingar fastnar nu i Grekland – ett resultat av att allt fler länder längs den så kallade "Balkanrutten" stänger gränserna och inför tak för flyktingmottagandet.

I ett försök att bromsa flyktingströmmen uppmanar grekiska myndigheter nu färjebolag och reseföretag att tillfälligt minska transporten av flyktingar och migranter från öarna till fastlandet. Förhoppningen är att färre personer ska göra resan över havet från Turkiet.

Slovenien, Österrike, Serbien, Makedonien och Kroatien inför nu gemensamt ett tak – max 580 migranter om dagen släpps in i respektive land, uppger Sloveniens polischef, rapporterar Reuters. Österrike har tidigare fått skarpa varningar från EU att deras asyltak inte är i enlighet med EU-rätten.

De stängda gränserna på Balkan har lett till att tusentals människor på grekiska fastlandet inte har någonstans att ta vägen – hundratals familjer vandrar till fots mot den makedonska gränsen, rapporterar Reuters.

Samtidigt intensifieras Greklands flyktingfejd med Österrike – Aten har nekat en förfrågan om ett besök från landets inrikesminister, som anklagas för att "förfalska sanningen".

Österrike har upprepade gånger anklagat Grekland för att inte kontrollera gränserna ordentligt och tillåtit för många migranter att fortsätta norrut till Västeuropa.

Thanassis Stavrakis/ AP /TT
"Vi vill komma ut ur Grekland" – en syrisk flykting demonstrerar på fredagen tillsammans med andra vid Pireushamnen i Aten för att gränserna ska öppnas så att de kan fortsätta norrut i Europa.