Nyheter Världen

Flyktingar i fokus i slovakiskt val

Slovakiens premiärminister Robert Fico vill fortsätta att regera.
Slovakiens premiärminister Robert Fico vill fortsätta att regera.

Hård retorik om flyktingar och migranter ska säkra Robert Fico ännu en mandatperiod som premiärminister i EU:s blivande ordförandeland, Slovakien.Men väljarna tycks även bry sig om skola och sjukvård.

"Vi skyddar Slovakien" är huvudslagordet för socialdemokratiska regeringspartiet Smer-SD inför lördagens parlamentsval.

Och vilka landet ska skyddas från är tydligt: Slovakien är ett av de länder i EU som tydligast och hårdast sagt nej till alla former av gemensamt flyktingmottagande. Därför var det inte direkt någon sensation att premiärminister Robert Fico i onsdags åkte till gränsen mellan Grekland och Makedonien under sin kampanjspurt.

– Grekland fungerar inte. Vi måste stoppa migranterna på något annat ställe, sade den 51-årige juristen, enligt AFP.

Ilskna greker

Svaret från Grekland lät inte vänta på sig.

"Det är uppenbart att den slovakiske premiärministern, bara några dagar före valet, vill fylla sin kampanj med giftigheter och mänskligt drama", skriver grekiska utrikesdepartementet i ett ilsket uttalande, där man samtidigt ifrågasätter hur Fico ska klara av att sköta Slovakiens roll som ordförandeland i EU i höst.

Fico har dominerat i Slovakien sedan 2006 när han först bildade regering, då i koalition med högernationalistiska SNS. Han förlorade följande val 2010 men kom tillbaka redan 2012 i ett nyval som Smer vann stort.

Koalition igen?

Stödet har dock urholkats och ska Fico sitta kvar krävs sannolikt återigen en koalition med SNS – något som i så fall knappast lär gagna det redan svajiga förhållandet mellan Smer och övriga socialdemokratiska partier i EU.

Det är samtidigt inte helt uteslutet att den övriga oppositionen kan gå samman och få ihop en anti-Smer-majoritet. Medan Fico har koncentrerat sig på flyktingfrågan finns ett jäsande missnöje över låga löner inom skolan och sjukvården.

– Fico bara pratar om muslimska migranter och glömmer slovakiska lärare och sjuksköterskor, säger 44-åriga Alena Takacova i huvudstaden Bratislava till AFP.