Nyheter Sverige

Flyktingar sägs ha åkt under lastbil

I gränskontrollen vid Öresundsbrons betal- och tullstation på Lernacken utanför Malmö avslöjas många rattfyllerister och drogpåverkade förare. Arkivbild.
I gränskontrollen vid Öresundsbrons betal- och tullstation på Lernacken utanför Malmö avslöjas många rattfyllerister och drogpåverkade förare. Arkivbild.

Unga män har hängande under lastbilar tagit sig in i Sverige, enligt rapporter till polisen.Hittills har det handlat om enstaka fall, men nu kommer gränspolisen att kontrollera även lastbilars underreden.

Polisen har inga säkra uppgifter kring hur många fall det handlar om, men privatpersoner har åtminstone två gånger gjort sådana observationer i Helsingborgstrakten de senaste veckorna. I ett fall ska människor ha hängt under en lastbil på E 6 i Helsingborg, uppger polisinformatör Ewa-Gun Westford för TT.

– Mer specifikt än så är det inte. Och så har vi en indikation på att någon skulle ha sett någonting på en rastplats, man har sett personer lämna från en lastbil.

Polisen har kontaktat Scandlines som driver färjetrafik mellan Helsingborg och Helsingör för att uppmana till ökad vaksamhet. Tullen har också informerats och frågan ska lyftas med åkerinäringen.

– Det här handlar till syvende och sist om människoliv, säger Ewa-Gun Westford.

Gränskontrollerna har lett till att ett stort antal berusade och drogpåverkade förare avslöjats. Gränspolischef Michael Mattsson i region syd anser det "häpnadsväckande" att påverkade förare försöker passera. Särskilt allvarligt ser han på att det i många fall handlat om yrkeschaufförer.