Nyheter Sverige

Flyktingkris och avrättningar i KU

Både statsminister Sfefan Löfven och utrikesminister Margot Wallström är kallade när KU nu inleder sina utfrågningar. Arkivbild
Både statsminister Sfefan Löfven och utrikesminister Margot Wallström är kallade när KU nu inleder sina utfrågningar. Arkivbild

På torsdag inleds årets KU-utfrågningar. Först ut är utrikesminister Margot Wallström som har tre anmälningar emot sig.Även statsminister Stefan Löfven och förre utrikesministern Carl Bildt är kallade.

Moderaterna har KU-anmält Wallström (S) för att klargöra om hon angav rätt skäl till att hon stoppades från att hålla ett tal vid Arabförbundet den 9 mars förra året. Enligt utrikesministern var det på grund av missnöje från Saudiarabiens sida över hennes uttalanden om bristen på mänskliga rättigheter i landet.

Hon hade bland annat kallat landet för en diktatur och kallat piskningen av bloggaren Raif Badawi för "medeltida". Senare framkom uppgifter om att saudierna fått veta att avtalet med Sverige skulle sägas upp. Detta förnekas av regeringskansliet, som hänvisar till att beslutet togs den 12 mars.

Militär hjälp

Wallström är också KU-anmäld av Moderaterna för att regeringen överlade med utrikesnämnden först fem dagar efter att den på en presskonferens gett besked om vilken militär hjälp Frankrike skulle få efter terrordåden i Paris.

En tredje anmälan gäller Wallströms uttalanden om "utomrättsliga avrättningar" i samband med interpellationer om Israel, uttalanden som gjort henne persona non grata i landet. Kristdemokraterna anser att hennes förklaringar varit motsägelsefulla och oförenliga.

Höstens flyktingkris

Totalt väntar 13 offentliga utfrågningar, varav tre gäller statsråd från den borgerliga regeringen. Bland annat är förre utrikesministern Carl Bildt (M) anmäld för att inte ha informerat utrikesnämnden om värdlandsavtalet med Nato.

Sist ut är statsminister Stefan Löfven (S). Moderaterna har KU-anmält hela regeringen för hanteringen av förra höstens flyktingkris. Socialdemokraterna har svarat med att anmäla den förra borgerliga regeringen för samma sak. Sverigedemokraterna har anmält båda regeringarna. Förre migrationsministern, nuvarande vice talman, Tobias Billström (M) är kallad i detta ärende.