Nyheter Toppnyheter

Flyktingkrisen skakar om tyska val

Frauke Petry, ledare för det nya främlingsfientliga partiet Alternativ för Tyskland. Arkivbild.
Frauke Petry, ledare för det nya främlingsfientliga partiet Alternativ för Tyskland. Arkivbild.

Tyskland står och väger.Ett främlingsfientligt parti tränger in i folksjälen: Alternativ för Tyskland med Frauke Petry. Och den en gång ouppnåeliga Angela Merkel utmanas.

Delstatsvalen i förbundsländerna Baden-Württemberg och Rheinland-Pfalz i sydväst och i Sachsen-Anhalt i öst på söndag kommer att ge en antydan om färdriktningen för landet.

För första gången på ett kvarts sekel hotas den politiska balansen och samförståndet av ett främlingsfientligt populistparti.

Dominansen hotas därmed för de två partierna kristdemokraterna CDU/CSU och socialdemokratiska SPD. Miljöpartiet die Grüne samt die Linke på vänsterkanten kan komma att marginaliseras.

Och Angela Merkels framtid står på spel. Förbundskanslern som alltid har haft höga popularitetssiffror och som mot sin vilja kommit att kallas Mutti Merkel, moder Merkel, för sin säkra styrning av ett blomstrande land.

"Öppna eld"

Men så kom flyktingkrisen.

Sedan ett drygt halvår har Tyskland, Sverige och Österrike sett den största flykting- och migrantvågen sedan andra världskriget. Och in på arenan kliver det nybildade partiet Alternativ för Tyskland (AFD).

– Det viktigaste nu är att vi kontrollerar våra gränser. Vi måste deportera många människor som är i Tyskland utan att ha rätt att vara här, säger partiledare Frauke Petry för AFD på ett torgmöte.

Hon har också blivit känd för kommentaren att gränsvakter borde få öppna eld för att stoppa illegala migranter.

AFD:s främlingshat och EU-skepsis skär helt emot den tyska regeringskoalitionen. CDU:s och Socialdemokraternas inställning är att Tyskland klarar en flyktingström på över en miljon, även om det blir tufft.

Ren provokation

Ytterlighetspartiets hållning är dessutom en direkt provokation mot förbundskansler Merkel, som kanske för första gången under sitt ledarskap satsat ett personligt känslomässigt kapital i att hjälpa främst flyktingarna från krigets Syrien. Merkel är själv ett efterkrigsbarn som växte upp i förtryckets Östtyskland.

– Det är ingen idé att diskutera om vi ska ta emot flyktingar. De är här. Och vi kan ta hand om dem, har Merkel snäst när frågan dryftats inom hennes parti.

Men Petry slår an en ton som klingar rätt hos en del väljare, ofta i det forna öst, där missnöje råder i gamla industristäder och på landsbygden över att det ekonomiska läget inte har blivit bättre. Hon och AFD följer i svallvågorna på det hat som den främlingsfientliga rörelsen Pegida eldat på i främst Dresden och Leipzig. Medan Pegida trasats samman så har en leende Petry samlat högerextrema falanger inom AFD.

Om det blir framgång för henne i delstatsvalen väntar kanske en ny strid, men den här gången i huvudstaden Berlin. Partiledare Merkel kan då komma att utmanas öppet – av krafter inom det egna partiet.

Marijan Murat /AP/TT
Förbundskansler Angela Merkel har alltid haft höga popularitetssiffror, men nu hotas hennes starka ställning. Arkivbild.
Markus Schreiber /AP/TT
Den främlingsfientliga rörelsen Pegida demonstrerar i Dresden. Arklivbild.