Nyheter Världen

Flyktingkrisen splittrar Europa

En polis betraktar migranter i ett tåg som ska avgå till Kroatien från den serbiska staden Sid. Arkivbild.
En polis betraktar migranter i ett tåg som ska avgå till Kroatien från den serbiska staden Sid. Arkivbild.

Oenigheten om hur flyktingkrisen i Europa ska hanteras är fortsatt djup.Kroatien förstärker gränsskyddet mot Serbien sedan Österrike aviserat skärpta kontroller av flyktingströmmen genom Balkan till västra Europa och främst Tyskland.

"Kroatien har sänt ytterligare styrkor av gräns- och kravallpoliser för att övervaka området vid och nära gränsen till Serbien", heter det i ett uttalande från polisen enligt Reuters.

Över 650 000 flyktingar har passerat genom Kroatien sedan september.

I uttalandet sägs att polischeferna från Österrike, Slovenien, Kroatien, Serbien och Makedonien kommer att mötas den 18 februari i Zagreb för att diskutera läget.

Kritisk Merkel

Tysklands förbundskansler Angela Merkel är kritisk till det östeuropeiska förslaget att stänga Balkan-rutten och stödjer i stället en modell som innebär att transitlandet Turkiet ska stänga sina gränser och sedan flyga flyktingar till Europa för att fördelas enligt ett kvotsystem, rapporterar AFP.

Grekland slår ifrån sig EU-kritik om hur landet hanterar flyktingströmmen. Försvarsminister Panos Kammenos säger att det är dags att sluta rikta beskyllningar mot Grekland.

Enligt Kammenos är fyra av fem mottagningscenter för flyktingar redo att tas i bruk, rapporterar AFP. De fyra centren, så kallade hot spots, är placerade på öarna Lesbos, Chios, Leros och Samos och ett femte på Kos kommer att vara färdigt inom några dagar.

Nya registreringscenter

Varje mottagningscenter ska ha plats för 1 000 människor och tanken är att nyanlända flyktingar ska vara där under tre dagar för att registreras, lämna fingeravtryck och få ett besked om de har tillräckliga skäl för att kunna söka asyl inom EU eller ska avvisas.

På torsdag samlas EU-ledarna för att diskutera den värsta flyktingkrisen i Europa sedan andra världskriget.

Grekland har fullgjort sina förpliktelser och vi utgår från att andra gör detsamma, säger biträdande försvarsminister Dimitris Vitsas.

– Vi måste se om Europa vill behålla sin solidaritetskänsla eller bli en plats där alla vill stänga in sig in i sina egna slott, säger han.