Nyheter Världen

FN anklagas igen: Övergrepp på barn

Anders Kompass. Akrivbild.
Anders Kompass. Akrivbild.

Fredsbevarande soldater i Centralafrikanska republiken anklagas på nytt för övergrepp på barn, säger FN:s människorättschef.

– Två av flickorna som förhörts säger att de våldtagits av soldater från Europeiska unionens operation. De andra två ska ha betalats för sexuella tjänster, säger Zeid Ra'ad al-Hussein, FN:s högkommissionär för mänskliga rättigheter.

Tre flickor sade till FN:s utredare att de trodde att gärningsmännen var från Georgien.

Flickorna ska ha varit mellan 14-16 år och övergreppen ska ha skett vid flyktinglägret M'Poko – samma plats där det i fjol avslöjades att soldater från Frankrikes och FN:s militära operationer i landet ska ha utfört sexuella övergrepp.

Fallen avslöjades av den svenske visselblåsaren Anders Kompass, som först beskylldes för tjänstefel men nyligen fick upprättelse i domstol.

Frankrikes försvarsminister Jean-Yves Le Drian meddelade på fredagen att man inleder en utredning om anklagelserna om sexövergrepp av franska soldater i Centralafrikanska republiken.

Ministern beordrade åklagare att genomföra utredningen "direkt efter det att han blev medveten om de dokument som FN:s högkommissionär för mänskliga rättigheter offentliggjorde den 19 januari" säger en rådgivare till Le Drian till AFP.

Även Georgiens försvarsminister sade att eventuella gärningsmän ska få stå till svars för sina gärningar, skriver AFP.