Nyheter Världen

FN-chef mötte migranter i Grekland

FN:s generalsekreterare besökte mottagningsplatser för migranter på ön Lesbos. Ban är kritisk till att migranter hålls internerade.
FN:s generalsekreterare besökte mottagningsplatser för migranter på ön Lesbos. Ban är kritisk till att migranter hålls internerade.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon säger att migrantkrisen är en "enorm utmaning". Bans konstaterande kom efter ett möte med den grekiske premiärministern Alexis Tsipras i Aten på lördagen.

Ban besökte även mottagningscenter för migranter där han träffade flyktingar. Han säger han är imponerad av insatserna för att hjälpa den en miljon människor som tagit sig till Grekland, många på flykt från krigets Syrien. Ban konstaterar att grekerna har visat en "anmärkningsvärd solidaritet".

– Trots Greklands ekonomiska svårigheter så har landet räddat liv, säger FN-chefen och kräver att det internationella samfundet ställer upp för Grekland "och inte låter landet ensamt få bära bördan".

Ban uttryckte också försiktig kritik mot den grekiska internering av flyktingar "som borde upphöra omedelbart" efter besöket på två grekiska mottagningsplatser på ön Lesbos. 3 400 migranter hålls i områdena medan myndigheter granskar om de har rätt att söka asyl.

Yorgos Karahalis/AP/TT
FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon, som träffade grekiske premiärministern Alexis Tsipras i Aten på lördagen, hyllar grekiska insatser för att hjälpa flyktingar. För att visa solidaritet bar Ban en flytväst.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset