Nyheter Världen

FN-chef vill se global solidaritet

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon höll föreläsning till den tidigare generalsekreteraren Dag Hammarskjölds minne i Stockholms stadshus.
FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon höll föreläsning till den tidigare generalsekreteraren Dag Hammarskjölds minne i Stockholms stadshus.

Den globala solidariteten måste öka för att flyktingkrisen ska kunna lösas. Det är ett av budskapen från UNHCR:s konferens om syriska flyktingar.

FN-chefen Ban Ki-Moon vädjade i sitt öppningstal på konferensen i Genève till världens länder att ta emot fler syriska flyktingar för vidarebosättning.

– Vi är här för att ta itu med den största flykting- och omflyttningskrisen i vår tid. Det kräver en exponentiell ökning av den globala solidariteten, sade han.

Ban Ki-Moon lyfte fram att flyktingarna bör ses som tillgångar och att välkomnande av flyktingar är ekonomiskt klokt för länder där befolkningen blir allt äldre.

Han lämnade konferensen för en resa till Stockholm där han träffade statsminister Stefan Löfven för att prata om, bland annat, flyktingkrisen och EU:s nya flyktingavtal med Turkiet. Avtalet har kritiserats hårt av UNHCR som slutat bistå EU och Grekland i de mottagningscentra som finns på grekiska öar eftersom de, enligt UNHCR, i och med avtalet gjorts om till låsta förvar.

– Det är avgörande är hur avtalet implementeras (genomförs), sade Ban Ki-Moon på en pressträff med Löfven.

Välkomnar lösningar

Han konstaterar att FN:s flyktingkommissarie Filippo Grandi är bekymrad över delar i avtalet.

– Men i stort välkomnar vi försök att hitta lösningar, sade generalsekreteraren.

Endagskonferensen i Genève syftar till att försöka få fler länder att ta emot syriska kvotflyktingar för att lätta trycket för Syriens grannländer. UNHCR:s mål är att tio procent av de syriska flyktingarna, 480 000, ska få komma till andra länder fram till och med 2018. Sedan tidigare finns beslut om att vidarebosätta 178 000 kvotflyktingar, erkända av UNHCR, inom en treårsperiod.

– Vi måste hitta ett sätt att hantera den här krisen på ett mer humant, rättvist och organiserat sätt. Det är bara möjligt om världssamfundet står enat och är överens om hur man ska gå vidare, sade Filippo Grande.

Fler länder

Sveriges migrationsminister Morgan Johansson deltar i konferensen.

– Det här handlar främst om att få fler länder att delta och öka pressen på de länder som traditionellt sett inte har tagit ett så stort ansvar, som de sydamerikanska länderna, och för att få USA och Kanada mer på banan, säger han.

Enligt den brittiska hjälporganisationen Oxfam tar Sverige halva sitt ansvar när det gäller kvotflyktingar. Men enligt Johansson behöver Sverige inte skämmas, eftersom landet gjort oerhört mycket för andra slags flyktingar.

Ban Ki-Moon sade, under en föreläsning i Stockholms stadshus på kvällen, att "få länder" har gjort så mycket för att hjälpa flyktingarna som Sverige.

– Jag har blivit djupt rörd av alla historier om svensk generositet och god vilja.