Nyheter Världen

FN-kritik mot indraget medborgarskap

Bahrains beslut att ta ifrån en shiitisk religiös ledare hans medborgarskap var "klart obefogat" under internationell lag, säger en talesperson för FN:s människorättsbyrå.

Bahrain anklagar Sheikh Isa Qassim för att piska upp sekteristiska stämningar på uppdrag av "utländska intressen". Qassim är andlig ledare för de bahrainska shiiterna och i praktiken landets oppositionsledare.

Ravina Shamdasani, talesperson för kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, säger att en stat kan frånta medborgarskap under vissa villkor, men att det måste ha ett legitimt syfte, stå i proportion till de intressen som skall skyddas, och att beslutet ska kunna överklagas.

– Givet de siffror som vi talar om i Bahrain – vi talar om minst 250 personer som fråntagits sitt medborgarskap, men det finns vissa uppskattningar som är mycket högre än så – givet det, är det klart obefogat, säger hon.

Bahrain är nära allierad med USA och hemmahamn för den amerikanska marinens femte flotta. Men också USA har i starka ordalag kritiserat Bahrain.