Nyheter Sverige Sverige-topp

FN-panel kritiserar Sverige: Har inte ansträngt sig tillräckligt för Assange

"Det är dags att mina barn får sin pappa tillbaka", sade Julian Assange i sitt tal från balkongen på Ecuadors ambassad.
"Det är dags att mina barn får sin pappa tillbaka", sade Julian Assange i sitt tal från balkongen på Ecuadors ambassad.

Julians Assange är godtyckligt frihetsberövad, anser som väntat UNWGAD.FN-gruppen uppmanar Sverige och Storbritannien att släppa honom fri, enligt ett pressmeddelande.

I dag blev det officiellt: FN:s arbetsgrupp mot godtyckliga frihetsberövanden UNWGAD har i en utredning slagit fast till att Wikileaksgrundaren Julian Assange är "godtyckligt frihetsberövad i strid med internationella åtaganden".

Båda länderna bär ansvar för det godtyckliga frihetsberövandet anser UNGWAD. FN-gruppen riktar kritik mot att Assange dels hållits isolerad i brittiskt fängelse, suttit i husarrest samt påtvingats situationen på ambassaden.

Även den svenska Åklagarmyndigheten kritiseras. Eftersom den inte har ansträngt sig tillräckligt har han "långvarigt berövats sin frihet".

Efter tre och ett halvt år på Ecuadors ambassad i London hoppas Assange, efter beskedet, kunna ta sin första promenad i frihet. Men frågan är om det brittiska och svenska rättsväsendet är beredda att låta honom gå.

Göra allt

– Insatsen för att gripa Julian Assange fortsätter och skulle han lämna ambassaden så kommer polisen göra allt för att gripa honom, säger en talesman för den brittiska polisen enligt The Guardian.

Julian Assange väntas vid lunchtid framträda via videolänk på en presskonferens i London, där han kommer att kräva att Sverige och Storbritannien nu häver arresteringsordern mot honom, skriver tidningen.

Redan i går samlades anhängare till Assange utanför ambassaden.

– Han är en politisk fånge, som sitter fast därinne. Om FN säger att han hållits olagligt skulle det bli en skandal om brittisk polis griper honom, sade Assange-anhängaren Elizabeth Middleton, som stått utanför ambassaden i flera år för att stötta honom.

Borde kompenseras

Ecuadors president Rafael Correa antyder att landet borde kompenseras för att ha huserat Assange på ambassaden i London i över tre år. Correa hyllade på en presskonferens i Quito utredningen från UNWGAD,

– Det här visar att vi har rätt, efter så många år. Men vem ska kompensera för den skada det åsamkat Assange och Ecuador? Vet ni hur mycket det kostar att upprätthålla säkerheten på ambassaden? sade Correa enligt nyhetsbyrån AFP.

Ecuadors utrikesminister Ricardo Patino säger samtidigt att Assange är välkommen att stanna på ambassaden om han vill.

– Grunderna vi beviljade honom asyl på kvarstår.

Misstänkt våldtäkt

Assange tog sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London 2012 och fick asyl. Han är misstänkt för våldtäkt vid en resa i Sverige 2010. Han befarar att Sverige ska överlämna honom till USA om han lämnar ambassaden.

Om FN-panelen hade gått emot honom lovade Assange att överlämna sig till polisen. Hans advokater anser nu att Sverige och Storbritannien genast ska släppa honom fri.

Den svenska Åklagarmyndigheten påpekar att häktningen av Assange är fastställd i Högsta domstolen och att FN-gruppens utlåtanden "inte har någon formell påverkan på den pågående utredningen" om misstänkta sexbrott.

– Regeringen lägger sig inte i den rättsliga bedömningen, säger statsminister Stefan Löfven till TT, och konstaterar att FN-utredningen "gjort en annan bedömning än Högsta domstolen".

Kritiken mot den svenska åklagarmyndigheten för att inte ha gjort tillräckligt för att föra utredningen framåt är inte ny.

Redan i november 2014 konstaterade Svea hovrätt att utredningen då stannat upp och att åklagarna inte levt upp till skyldigheten att driva förundersökningen framåt. Hovrätten uppmanade åklagarna att pröva "alternativa vägar" för att föra förundersökningen framåt.

I augusti året efter hade så lång tid gått att brotten mot den ena av de två kvinnorna preskriberades.

Assange hyllade "seger" från balkong

Efter FN-gruppens utlåtanden kan Julian Assange tills vidare vägra att bli förhörd av svenska brottsutredare.I ett tal från balkongen på Ecuadors ambassad sa Assange att han aldrig kommer glömma det som skett honom och varnade för konsekvenser.

FN-panelen UNWGAD anser att Julian Assange är "godtyckligt frihetsberövad". Under fredagen höll Julian Assange själv ett kortare tal för det samlade pressuppbådet och några jublande anhängare.

Wikileaksgrundaren hyllade FN-beslutet som en seger av historiska mått och varnade regeringarna i Sverige och Storbritannien.

– Om det här illegala, omoraliska och oetiska kvarhållandet fortsätter kommer det att bli konsekvenser för de inblandade parterna.

Bor på ambassad

Efter FN-gruppens utlåtanden är frågan om att förhöra honom överspelad, sade en av hans advokater, Baltasar Garzón, när de och Wikileaksgrundaren själv höll en pressträff i London tidigare under fredagen. Till TT säger Garzón att Assange visserligen i princip är beredd att svara på frågor.

– Men det måste ske i enlighet med lag och rätt, folkrätten och fundamentala mänskliga rättigheter måste respekteras. Nu måste svenska myndigheter besluta om förhör kan äga rum under sådana omständigheter.

Eftersom Assange bor på Ecuadors ambassad i London är det även en fråga för det sydamerikanska landet att analysera hur FN-beskedet påverkar utredningen. Att döma av utrikesminister Ricardo Patiños reaktion gör Ecuador tummen ner:

– Det är dags för båda stater (Storbritannien och Sverige) att rätta till sitt misstag, dags för dem att låta Julian Assange få sin frihet, dags för dem att avbryta detta godtyckliga frihetsberövande och dessutom kompensera honom för den skada de åsamkat denne man, säger han enligt AFP.

Fritt val

Enligt Assanges svenske advokat Thomas Olsson ligger bollen nu hos de svenska åklagarna.

– Det enda godtagbara beslutet är att de går in och häver häktningsbeslutet, säger han.

Annars kan Assange själv begära det i svensk domstol.

Sverige och Storbritannien avfärdar FN-gruppens slutsatser.

"Mr Assange har valt, frivilligt, att vara på den ecuadorianska ambassaden och svenska myndigheter har ingen kontroll över hans beslut att vara där. Mr Assange är fri att lämna ambassaden när som helst", skriver UD:s rättschef Anders Rönquist till FN-gruppen.

Storbritanniens utrikesminister Philip Hammond anser att Assange är "på flykt från rättvisan" och att UNWGAD:s utredning är "löjlig". Inrikesminister Anders Ygeman (S) konstaterar att den nått "en annan slutsats än svenska Högsta domstolen".

– Det finns häktningsgrund för Assange och det är han själv som valt att bosätta sig på ambassaden, säger Ygeman till TT.

"Kränkande och stötande"

Elisabeth Massi Fritz är målsägarbiträde till den kvinna som Assange misstänks ha våldtagit. Hon skriver: "Att en man häktad på sannolika skäl för våldtäkt ska belönas med ett skadestånd för att han uppsåtligen har undanhållit sig från rättsväsendet i över fem år är kränkande och stötande mot min klient men också mot alla utsatta brottsoffers mänskliga rättigheter".

Svenska Åklagarmyndigheten påpekar att arbetsgruppens utlåtande saknar formell betydelse för förundersökningen.

Mattias Areskog / TT
Julian Assange ses på en skärm via videolänk vid presskonferensen på Frontline Club i London.
Mattias Areskog / TT
Utanför Ecuadors ambassad var trottoaren tidigare i dag fullpackad av journalister, som i den mulna Londonmorgonen stod med paraplyer och inväntade beskedet från FN-panelen.
Kirsty Wigglesworth/AP/TT
Den australiske Wikileaksgrundaren Julian Assange tog sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London 2012 och beviljades asyl. Arkivbild.