Nyheter Världen

FN sätter press på Burundi

Demonstranter håller upp ett plakat i samband med att en delegation från FN:s säkerhetsråd besöker Burundi.
Demonstranter håller upp ett plakat i samband med att en delegation från FN:s säkerhetsråd besöker Burundi.

Diplomater från de 15 medlemsstaterna i FN:s säkerhetsråd har anlänt till Burundi för att försöka lugna det mycket spända och farliga läget i det afrikanska landet.

De 15 ambassadörerna hoppas bland annat kunna övertala den omstridde president Pierre Nkurunziza att acceptera närvaron av en fredsbevarande styrka på 5 000 soldater från Afrikanska unionen (AU). Han har tidigare sagt sig vara motståndare till en sådan styrka.

Ambassadörerna möttes av regeringstrogna demonstranter som manade dem att inte lägga sig i Burundis inre angelägenheter. Under ett första möte med vicepresident Gaston Sindimwo sade denne att det "finns problem" men också att "regeringen kommer att göra allt i dess makt för att uppnå fred och säkerhet".

Minst en person sköts ihjäl av polis och ytterligare en skottskadades i huvudstaden Bujumbura på torsdagen. Över 430 människor har dött och 230 000 har flytt landet sedan nya oroligheter utbröt i april. President Nkurunziza valdes i juli för en tredje mandatperiod – i strid med författningen, som anger maximalt två mandatperioder på presidentposten.

FN fruktar att läget kan urarta i folkmord, omfattande krigsbrott och brott mot mänskligheten.