Nyheter Toppnyheter Världen

FN: Skamligt misslyckande i Syrien

Ett barn räddas ur förödelsen efter ett flyganfall i Aleppo i Syrien.
Ett barn räddas ur förödelsen efter ett flyganfall i Aleppo i Syrien.

Stormakterna tycks ha blivit medbrottslingar i blodbadet i Syrien, säger FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter, Zeid Ra'ad Al Hussein.

Han anser också att Världssamfundets misslyckande med att skipa rättvisa för det syriska krigets offer är skamligt, enligt nyhetsbyrån AFP.

De hårda omdömena kom bara timmar efter att USA och Ryssland enats om uppehåll i striderna i delar av Syrien under 24 timmar. Beslutet väntas träda i kraft från klockan ett i natt, enligt nyhetsbyrån Reuters, som hänvisar till ett uttalande från syriska militären.

Flygbombad klinik

Tidigare under fredagen skadades flera personer sedan stridsflyg bombat en klinik i den syriska staden Aleppo, uppger hjälporganisationen De vita hjälmarna. Kliniken ligger i ett område som kontrolleras av rebeller.

Det är andra gången den här veckan som en vårdinrättning bombas i staden. Tidigare i veckan dödades 30 personer, varav två läkare, när stridsflyg besköt ett sjukhus i Aleppo. Efter den attacken krävde FN-sändebudet Staffan de Mistura omedelbara initiativ på högsta nivå från USA och Ryssland för att rädda fredssamtalen.

Ytterligare tre personer dödades och 25 skadades i en granatattack mot en moské i Aleppo under eftermiddagen, rapporterar den statliga syriska nyhetsbyrån Sana. Attacken, som ska ha utförts av rebeller, skedde när moskébesökare lämnade byggnaden efter fredagsbönen.

Hundratals dödade

Minst 202 civila har dödats i den senaste veckans våldsamheter i Aleppo, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) som bevakar kriget från Storbritannien.

Minst 123 personer, däribland 18 barn, uppges ha dödats i flygräder mot rebellkontrollerade delar av staden. Samtidigt har minst 71 civila, däribland 13 barn, dödats i rebellernas beskjutning av regimkontrollerade områden i Aleppo. Dessutom har ytterligare minst åtta civila dödats av regimstyrkors beskjutning av områden utanför dess kontroll, enligt SOHR.

Läs också