Nyheter Världen

FN utreder övergrepp i Sydsudan

Flyktingar i Sydsudan. Arkivbild.
Flyktingar i Sydsudan. Arkivbild.

Efter den dödliga attacken på en egen bas i Sydsudan i februari ska FN utreda hur de bättre ska kunna skydda civila flyktingar i landet.Enligt FN har också den sydsudanesiska armén gjort sig skyldig till fruktansvärda övergrepp – bland annat systematiska våldtäkter.

Trots att cirka 1 200 fredsbevarande soldater finns vid FN-basen i Malakal kunde beväpnade män i arméuniformer i mitten av februari storma in och döda minst 25 människor medan 160 skadades. Nu ska FN låta en högnivåpanel utreda hur de cirka 200 000 flyktingar som finns i Malakal och sju andra baser i Sydsudan bättre ska kunna skyddas, säger FN:s biträdande generalsekreterare för mänskliga rättigheter, Ivan Simonovic.

En ny FN-rapport talar också om att människor som misstänkts för samröre med oppositionen bränts levande, kvävts i containers, hängts i träd eller skurits i bitar. Våldtäkt har varit praxis i sydsudanesiska armén SPLA och grupper som varit allierade till den fick våldta kvinnor i stället för lön.

Rapporten bygger bland annat på uppgifter om över 1 300 rapporter om våldtäkter som FN samlat in mellan april och september i fjol i bara en av landets delstater, Unity state. Här ska bland annat soldater ha diskuterat om de skulle våldta en sexårig flicka eller ej. Det slutade med att de sköt henne.