Nyheter Världen

FN vädjar om aborträtt i zikaområden

Brasilianska hälsoarbetare informerar om zikaviruset under karnevalen i Rio.
Brasilianska hälsoarbetare informerar om zikaviruset under karnevalen i Rio.

Kvinnor i zikadrabbade länder behöver få tillgång till preventivmedel och abort, varnar FN, då flera länder i Sydamerika uppmanar kvinnor att inte bli gravida. Samtidigt kommer oroande uppgifter om att viruset upptäckts i saliv och urin.

Viruset misstänks ligga bakom att mer än 4 000 barn i Brasilien fötts med mikrocefali, onormalt små huvuden och hjärnskador. På fredagen kom uppgifter om att tre människor i Colombia som varit smittade har avlidit efte ratt ha drabbats av hjärnskador.

Världshälsoorganisationen (WHO) vädjar om bidrag på 25 miljoner dollar för att bekämpa zikavirusets spridning. Stödet ska ingå i en första halvårsbudget från WHO för insatser mot zika, rapporterar Reuters.

Abortförbud

I bland annat Colombia, El Salvador och Jamaica har man rekommenderat kvinnor att skjuta upp graviditeter tills mer är känt om viruset, enligt CNN. Men många av länderna i Sydamerika har mycket strikta abortlagar, som i till exempel El Salvador där abort är totalförbjudet även efter våldtäkt och då kvinnans liv är i fara. Tillgången på preventivmedel är också ofta kraftigt begränsad.

– Hur kan de uppmana de här kvinnorna att inte bli gravida, men inte erbjuda... möjligheten att avsluta sina graviditeter? sade Cecile Pouilly, taleskvinna för FN:s organ för mänskliga rättigheter, enligt AFP.

"Ignorerar verkligheten"

Varningen till kvinnor att undvika att bli gravida är inte mycket värd när de ändå inte har tillgång till abort eller preventivmedel, anser även FN:s högkommissionär för mänskliga rättigheter, Zeid Ra'ad al-Hussein. "Vissa regeringars råd till kvinnor att vänta med att bli gravida ignorerar verkligheten att många kvinnor helt enkelt inte kan kontrollera om eller när eller under vilka omständigheter de blir gravida. Särskilt i en miljö där sexuellt våld är så vanligt", säger han i ett uttalande på FN:s MR-kontors hemsida.

I stället bör regeringarna se till att kvinnor, män och tonåringar har tillgång till preventivmedel, inklusive dagen-efter-piller, mödrahälsovård och säkra aborter, enligt FN:s MR-kontor. Lagar och regler som begränsar kvinnors rätt till sådan service bör snarast ses över.

Zika i saliv och urin

Samtidigt presenterar Fiocruz-institutet i Brasilien nya forskningsuppgifter om att aktivt zikavirus för första gången hittats i saliv- och urinprov. Institutet vill nu genom vidare studier undersöka om viruset kan överföras via de här kroppsvätskorna. Institutet gjorde upptäckten genom att analysera urin och saliv från två zikasmittade patienter, rapporterar Reuters

Zikasmitta har nu rapporterats i 30 länder sedan den först noterades i Brasilien förra året.

Salvatore Di Nolfi/ AP/ TT
FN:s högkommissionär för mänskliga rättigheter Zeid Ra'ad al Hussein. Arkivbild.