Nyheter Toppnyheter Världen

FN: Vapenvilan i Jemen håller

Tusentals människor har dödats och 2,4 miljoner har drivits från sina hem sedan konflikten i landet startade för drygt ett år sedan. Arkivbild
Tusentals människor har dödats och 2,4 miljoner har drivits från sina hem sedan konflikten i landet startade för drygt ett år sedan. Arkivbild

Vapenvilan i Jemen verkar i stort sett hålla, trots rapporter om strider, enligt FN. Den ska bana väg för nya fredssamtal och hjälpsändningar till den krigsdrabbade befolkningen.

– Upphörandet av fientligheterna verkar i stort sett hålla, säger FN-talesmannen Stephane Dujartic, uppger AFP.

Han säger att han har noterat "några fickor av våld".

Överenskommelsen om vapenvila mellan regeringsstyrkorna och Huthirebellerna trädde i kraft klockan 23 i söndags svensk tid.

Uppgifter om brott mot vapenvilan kommer från staden Taiz i sydvästra Jemen, där boende vittnar om strider i staden kort efter det att den inleddes. Båda sidor anklagar varandra för våldsamheterna i Taiz. General Mohamed Ali al-Makdashi, stabschef för säkerhetsstyrkorna, pekade ut Huthirebellerna som ansvariga för överträdelserna, men menade att detta inte innebär att vapenvilan kollapsat, rapporterar AFP.

Från huvudstaden Sanaa och från hamnstaden Aden i söder rapporterades att natten till måndagen varit lugn och tyst, enligt Reuters.

– Vi har haft en lugn natt, utan flygplan i luften och rädsla för bomber. Och vi hoppas att lugnet vill fortsätta och att kriget tar slut, säger Shawqi Abdullah, 30, som kör taxi i huvudstaden, till Reuters.

Löften inför vapenvila

Bara timmar innan beskedet om vapenvila kom rasade fortfarande intensiva strider i flera regioner omkring den rebellkontrollerade huvudstaden Sanaa.

Men när vapenvilan trädde i kraft meddelade både Huthirebellerna, tillsammans med allierade trupper lojala med ex-president Ali Abdullah Saleh, och ledare för styrkor lojala med president Abd Rabbu Mansur Hadi att de ämnade hålla sig till den.

FN-sändebudet Ismail Ould Cheikh Ahmed välkomnade eldupphöret och uppmanar parterna och det internationella samfundet att stödja det, skriver AFP.

– Detta är viktigt, brådskande och välbehövligt. Jemen har inte råd att förlora fler liv.

Fredssamtal

Fredssamtal ska inledas i Kuwait om en vecka i syfte att stoppa det mer än ett år långa kriget i landet. Flera tidigare fredsförhandlingar har misslyckats. Men den här gången har vapenvilan föregåtts av möten i en gemensam kommitté för att försöka säkerställa att båda sidor kommer hålla sig till den, uppger en talesperson för den regeringslojala koalitionen. Dessutom har striderna längs med Jemens gräns mot Saudiarabien i stort upphört.

Mer än 6 300 människor har dödats sedan konflikten eskalerade i mars förra året, enligt FN. Kriget har förvärrat den humanitära krisen i landet där mer än 80 procent av befolkningen lever på svältgränsen.