Nyheter Världen

FN vill ha längre bombstopp i Aleppo

FN-sändebudet Staffan de Mistura (till höger) och humanitäre rådgivaren Jan Egeland försöker få till stånd ett 48 timmar långt bombstopp i Aleppo.
FN-sändebudet Staffan de Mistura (till höger) och humanitäre rådgivaren Jan Egeland försöker få till stånd ett 48 timmar långt bombstopp i Aleppo.

Uppemot två miljoner människor är instängda i den krigshärjade syriska staden Aleppo. FN försöker få till stånd två dygns uppehåll i stridsaktiviteterna för att humanitär hjälp ska nå fram till civila.

Ryssland har beslutat om ett dagligt tre timmar långt bombstopp från klockan 10 till 13, men enligt oppositionsgrupper i staden fortsatte regeringssidans attacker första dagen.

FN:s humanitäre rådgivare Jan Egeland anser att det behövs ett 48 timmar långt stopp för att hjälpen ska nå fram på ett effektivt sätt. Han ser positivt på att Ryssland vill föra samtal med FN och USA om hur förslaget kan genomföras.

Offer för gasattacker

Det finns uppgifter om att gasattacker genomfördes mot stadsdelar som oppositionen kontrollerar på torsdagen. Troligen rörde det sig om klor.

– Det finns mängder av bevis för att det faktiskt ägde rum, säger FN-sändebudet Staffan de Mistura.

Om uppgifterna bekräftas rör det sig om krigsbrott, enligt de Mistura.

Enligt Hamza Khatib, som är chef för al-Quds-sjukhuset i Aleppo, hade fyra personer dött av gasförgiftning och 55 skadats. Sju av de skadade var kvar på sjukhuset.

Försörjningsled kapad

Under en månads tid har regeringsstyrkor stödda av libanesiska Hizbollah-milisen och Iran belägrat oppositionskontrollerade stadsdelar i östra delen av staden. I fredags lyckades dock oppositionsgrupper bryta belägringen och även kapa försörjningsleden till de regeringskontrollerade västliga stadsdelarna.

– När attacken började . . . avfyrades raketer och granater mot Hamdaniyya, säger 61-årige lantbruksteknikern Abu George som flydde från sin stadsdel i sydvästra Aleppo.

– Där fanns människor som redan hade tvångsförflyttats undan beskjutning i närliggande områden, de var tvungna att ge sig av, säger han.

I onsdags dödades över ett dussin människor när oppositionsgrupper besköt stadsdelen, uppger brittiskbaserade Syriska människorättsobservatoriet.

Khaled Khatib/TT
Förödelsen är stor i krigshärjade Aleppo.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset