Nyheter Världen

Folk flyr terror i IS största stad

Människor flyr från sina hem med hjälp av irakiska soldater efter sammanstötningar mellan Iraks säkerhetsstyrkor och IS-krigare i en by utanför Ramadi väster om Bagdad. Arkivbild.
Människor flyr från sina hem med hjälp av irakiska soldater efter sammanstötningar mellan Iraks säkerhetsstyrkor och IS-krigare i en by utanför Ramadi väster om Bagdad. Arkivbild.

Nu flyr människor i rädsla för vad som ska ske om irakiska styrkor och USA-koalitionen försöker inta Mosul i Irak. Jihadiströrelsen IS har kontrollerat staden i snart två år – det är en av IS största segrar och kampen om Mosul kan bli hård.

– Unga människor försöker fly av rädsla för att tvångsrekryteras av IS. Många invånare är utmattade av de grova systematiska övergreppen mot mänskliga rättigheter som IS begår i och runt Mosul, berättar Bruno Geddo, UNHCR:s representant i Irak på telefon från Bagdad.

Han berättar att de som flyr IS i Mosul gör det genom att muta personal i vägspärrar, och flyende har sedan lyckats ta sig till kurdiska områden i provinsen Arbil – även känd som Erbil – öster om Mosul.

– Det är nätverk av smugglare som sköter det, men det är väldigt riskfyllt. De som blir påkomna med att fly riskerar allvarliga konsekvenser.

Från IS sida vill man förhindra att människor flyr, för man vill kunna använda dem som mänskliga sköldar om Mosul angrips, på samma sätt som IS gjorde i Ramadi och Falluja.

Slaget om Mosul

Den amerikanska koalitionen som nu strider i Irak fokuserar på alla IS-dominerade områden från Mosul ner till Falluja, enligt uppgifter som Geddo hör från människor i regionen – detta för att hindra IS från att transportera varor och krigare.

Om eller när militären slår till mot Mosul så blir det en enorm militär insats som kommer att driva mängder av människor på flykt. UNHCR har sett ut några platser där läger för dem som flyr kan sättas upp, och har nu 20 000 tält och 20 000 nödpaket redo. Ett problem för dem som flyr Mosul och IS är att de kan bli misstänkta för samröre med IS om de lyckas ta sig över till områden som kontrolleras av den kurdiska Peshmergan eller de irakiska säkerhetsstyrkorna. Och om de skulle bli tillfångatagna av IS väntar omedelbar avrättning, berättar Geddo.

Hjärntvättade barn

Ashraf Atraqchi, konstkritiker och journalist från Mosul som tvingades fly efter att han hotats när han dokumenterade hur IS förstörde de gamla kulturskatterna i Mosul, berättar också om hur människor flyr från staden. Atraqchi är nu fristadsförfattare i Stockholm och håller kontakten med sin gamla hemstad, det han hör från Mosul nu är att priserna på medicinska förnödenheter har gått upp enormt, IS fortsätter att beslagta mediciner till sina egna medlemmar. Samtidigt sänder IS propagandaradio i Mosul ut program som syftar till att övertyga folk om att IS är deras enda säkerhetsgaranti.

Något som oroar Bruno Geddo inför framtiden är situationen för barnen i Mosul. Under de snart två år som IS kontrollerat staden har barnen i Mosul gått i koranskolor, madrasas, och blivit hjärntvättade av IS.

– De här barnen kommer att behöva psykosocial behandling för att komma ur sina trauman. Vi ser att det här kan bli ett problem i framtiden.

Geert Vanden Wijngaert/AP
Bruno Geddo representerar UNHCR i Bagdad. Arkivbild.
USA:s försvar/ AP/ TT
Bilden som släpptes av USA:s försvar i början av året sägs visa ett luftangrepp mot ett av IS valutadistributionscenter nära Mosul. IS, som tidigare skrutit om att de ska ge ut en egen valuta, och kunnat bygga upp lojalitet bland sina stridande genom att betala rejäla löner, smekmånader och babybonusar, sägs nu ha ekonomiska problem. Arkivbild.
Alice Martins/ AP/ TT
Människor på flykt undan striderna mellan IS och irakiska säkerhetsstyrkor söker vård hos Läkare utan gränsers temporära tält i Makhmur utanför Mosul. Arkivbild.
AP/ TT
Irakiska säkerhetsstyrkor skjuter mot IS från byar söder om Mosul, efter att irakiska militären med uppbackning av den USA-ledda koalitionen i slutet av mars drog igång sin operation för att återta Mosul från IS. Arkivbild.
Cengiz Yar/ AP/ TT
Människor på flykt undan stridigheterna mellan IS och irakiska säkerhetsstyrkor samlas i ett flyktingcenter i Makhmur tolv mil söder om Mosul. Bara under den första veckan efter att irakiska militären drog igång sin offensiv mot Mosul i slutet av mars drevs 2 000 människor på flykt. Många fann tillfällig säkerhet i kurdiskkontrollerade Makhmur. Arkivbild.