Nöje Nyheter

Folkdansare reagerar på SD-förslag

Folkdansfirande. Arkivbild.
Folkdansfirande. Arkivbild.

SD:s Almedals-uttalande om att ta svensk kultur till förorterna möts med blandade reaktioner hos landets folkdansare. – Folkmusik och folkdans har aldrig känt några gränser, säger Hans Hjelm, ordförande i Svenska Folkdansringen.

Sverigedemokraterna vill ta det svenska kulturarvet till förorterna. Gruppledaren Mattias Karlsson föreslår ökat stöd till kulturföreningar och nämner bland annat folkdanslag som ett exempel.

Riksföreningens Hans Hjelm menar att arbetet med att sprida den svenska kulturen redan är i full gång.

– Jag tycker inte man behöver begränsa sig till förorterna, kulturutbyte är något som behövs i hela samhället. Det är viktigt med kunskap om våra kulturer och om nya kulturer som kommer in. Svensk folklivskultur har rötter i hela världen.

– Att ha kunskap gör att saker bli mindre otäcka.

Curre Brandt är ordförande i Farsta-baserade folkdanslaget Viljan. Han är överraskad av Sverigedemokraternas förslag – men välkomnar det med öppna armar – eftersom det bland annat skulle innebära mer resurser till folkdansen.

– Det var lite speciellt sagt. Det finns förstås mycket utöver folkdans som man behöver satsa på – ungdomsidrott till exempel – men det är klart att det låter lockande och friande, vi har det ju svårt med rekrytering.