Nyheter Toppnyheter Världen

Folklig vrede mot utnämning av Lula

Demonstrationer rasar i Brasilien sedan korruptionsmisstänkta tidigare presidenten Lula da Silva utnämnts till ny kanslichef i president Dilma Rousseffs regering. Arkivbild.
Demonstrationer rasar i Brasilien sedan korruptionsmisstänkta tidigare presidenten Lula da Silva utnämnts till ny kanslichef i president Dilma Rousseffs regering. Arkivbild.

Nya protester bröt ut i flera städer i Brasilien sedan president Dilma Rousseff utsett expresidenten Lula da Silva till kanslichef.Kongressen har tillsatt en kommitté för att se om en presidenten kan ställas inför riksrätt.

Luiz Inácio Lula da SIlva svors officiellt in på den nya posten på torsdagen. Utanför presidentpalatset i huvudstaden Brasilia samlades mer än 5 000 människor för att visa sitt missnöje över beslutet, enligt Reuters.

Oppositionen anser att den hastiga utnämningen är ett sätt att skydda Lula da Silva från att bli åtalad för penningtvätt i samband med den korruptionsutredning som pågår kring det statliga oljebolaget Petrobras.

– Det är ett erkännande av hans skuld och ett slag i ansiktet på samhället. President Dilma har genom att utnämna honom blivit hans medbrottsling, säger parlamentsledamoten Antônio Imbassahy enligt AFP.

Kongressens deputeradekammare (underhus) inrättade en kommission på torsdagen för att utröna om presidenten kan ställas inför riksrätt. Anklagelsen rör valrörelsen 2014 och att Rousseff ska ha manipulerat statens räkenskaper för att få politiska fördelar.

Kommissionen, med 65 ledamöter, ska presentera resultatet för deputeradekammarens 513 ledamöter.

Buggat samtal

Sent under onsdagen lokal tid släpptes ett telefonsamtal som polisen bandat mellan Rousseff och Lula da Silva, som påstås bekräfta misstankarna. Inspelningen från Lula da Silvas buggade telefon offentliggjordes av Brasiliens högst uppsatte domare i korruptionsfall, Sergio Moro, som utreder skandalen.

"Demokrati i ett fritt samhälle kräver att folket vet vad deras ledare gör, även när de försöker att agera i skydd av skuggorna", skriver Moro enligt Reuters.

En federal domare suspenderade i ett preliminärt utslag utnämningen. Utslaget ska granskas av en högre domstol och kan överklagas, rapporterar AFP.

Båda anklagas

I rollen som kanslichef kan Lula da Silva inte åtalas i en vanlig brottmålsdomstol, utan endast av högsta domstolen.

På torsdagen svors han in som president Rousseffs kanslichef och presidentkansliet hotar att vidta åtgärder mot domare Moro.

Lula da Silva och Rousseff har styrt landet de senaste 13 åren. Båda anklagas båda för korruptionsbrott med kopplingar till Petrobras.

Brasiliens sviktande ekonomi har eldat på missnöjet och miljoner människor har den senaste tiden protesterat mot presidenten och krävt Rousseffs avgång.

Joedson Alves/AP/TT
Regeringsmotståndare demonstrerar utanför presidentpalatset i huvudstaden Brasilia. Enligt demonstranterna är utnämningen bara ett sätt att skydda Lula da Silva från att åtalas för korruptionsbrott.
Eraldo Peres/AP/TT
Enligt demonstranterna är utnämningen bara ett sätt att skydda Lula da Silva från att åtalas för korruptionsbrott.