Sport

Formel 1 genom medeltida stadskärna

Snart drar formel 1-säsongen igång i australiska Melbourne. Ny bana för säsongen är Baku. Arkivbild.
Snart drar formel 1-säsongen igång i australiska Melbourne. Ny bana för säsongen är Baku. Arkivbild.

Höga farter och en medeltida inramning ska göra Grand Prix-nykomlingen Baku till en tittarfavorit.Men Marcus Ericsson drömmer om ett lopp på hemmaplan.

I år hålls rekordmånga 21 formel 1-lopp världen över. Ny bana för i år är Baku i Azerbajdzjan i mitten av juni. Tanken är att det ska det bli årets snabbaste gatulopp och har skapats av banritaren Hermann Tilke.

– Vårt uppdrag till Tilke var enkelt – skapa en bana som är unik, en som kommer att hjälpa Grand Prix i Baku att snabbt etablera sig som ett av de mest spännande loppen i F1-kalendern, en som både fans och formel 1-teamen ser fram emot lika mycket, säger Azad Rahimov, Azerbajdzjans sportminister, till formula1.com.

340 kilometer i timmen

Att Baku skulle få ett F1-lopp överraskade många. Det har ryktats om att Azerbajdzjan lyckades komma före både New York och Istanbul i kampen om de prestigefyllda loppen. Grand Prix-organisationens val är kontroversiellt då Azerbajdzjan ofta får kritik för bristande mänskliga rättigheter, bland annat för att vara en de facto-diktatur som fängslat aktivister, journalister och jurister.

Arrangörerna lockar med höga hastigheter, uppemot 340 kilometer i timmen, och en bansträckning genom den världsarvsklassade medeltida inmurade stadskärnan.

Azad Rahimov medger att det funnits utmaningar, men tycker att man lyckats få till en spännande bana.

– Vi kommer till exempel att ha en trång backsektion vid den gamla stadsmuren som kommer att belöna nålspetsprecision och mod. Och vi har en accelerationssektion på nästan 2,2 kilometer längs med strandpromenaden där vi kommer att se bilarna kunna komma ut i mycket höga hastigheter, säger han till formula1.com.

Drömmer om Skandinavien

Marcus Ericsson, det svenska förarhoppet inför årets säsong, drömmer däremot om ett lopp på hemmaplan. Inte sedan Anderstorp 1978 har Skandinavien haft ett Grand Prix-lopp.

– Jag tror inte att det kommer att hända på länge, men det vore verkligen häftigt för sporten om vi kunde ha ett lopp i norra Europa, säger Marcus Ericsson till Autosport.

Svensken, som för fullt förbereder sig inför årets säsongsstart i Melbourne den 20 mars, konstaterar att med honom själv och de finländska åkarna Kimi Räikkönen oh Valtteri Bottas, finns tre förare från länder i Norden och att det finns en lång tradition av motorsport i hemregionen.

– Så att ha ett lopp där vore väldigt, väldigt bra och jag tror att många skulle titta, säger Ericsson till Autosport.

I småländska Anderstorp ordnades Grand Prix-lopp mellan 1973 och 1978.

Dmitry Lovetsky
Azerbajdzjans sport- och ungdomsminister Azad Rahimov lovar en snabb och speciell bana.