Sport Nyheter

Formelförare ersätts av datorer

Maskinerna tar över och människorna träder tillbaka – nu även inom motorsporten. Nästa år får formel E en serie med förarlösa bilar. Idén väcker, kanske föga förvånande, skepsis inom formel 1.

Förra året fick motorsportens kronjuvel formel 1 den eldrivna syskonserien formel E. Den gröna racingserien har vunnit erkännande, med flera etablerade förare som deltagare, och med elmotorernas effektivare kraft som lockbete.

Och i veckan meddelade formel E att man till nästa säsong 2016–2017 utökar konceptet med ett mästerskap för förarlösa bilar, redan kallat "Roborace". Dessa tävlingar planeras äga rum före varje formel E-lopp, med tio team med två bilar var.

Men Mercedes F1-stallchef, Toto Wolff, är inte imponerad.

– Det här är inte alls vad jag skulle kalla för sport. Det är en lekstuga för teknik och forskning, sade han vid en pressträff inför söndagens Grand Prix i Abu Dhabi, enligt Reuters.

– Vi är alla här mestadels eftersom vi tycker om att se racingförare tävla mot varandra, gladiatorer i maskiner som är fascinerande att titta på.

Tanken är att olika företag med intresse i utvecklandet av förarlösa bilar ska delta i "Roborace". Men drivlinorna kommer, liksom i formel E, att vara identiska så att det blir upp till programmerarna att överglänsa varandra, skriver Teknikens värld.