Nöje Film

Fors sparkas från SF Studios

Bonnier sparkar SF Studios kritiserade vd. Arkivbild.
Bonnier sparkar SF Studios kritiserade vd. Arkivbild.

SF Studios vd Jonas Fors avgår med omedelbar verkan. Filmbolaget har fått kraftig kritik för en påstådd sexistisk kultur, där ledningen, enligt Kulturnyheterna, ska ha festat på en lyxyacht och vistats på en nattklubb där personal poserat nakna.

Ulrika Saxon, styrelsemedlem i SF Studios bekräftar Jonas Fors avsked.

– Nu ser vi att förutsättningarna för Jonas att kunna fortsätta framgångsrikt i rollen som vd för SF Studios inte finns på samma sätt längre, därför har vi kommit fram till det här beslutet, säger hon till TT.

Kritiken mot SF Studios kom efter SVT Kulturnyheternas granskning av filmbolaget. I deras granskning framkom det att medarbetare upplevde en sexistisk kultur och att SF Studios, som fått över 40 miljoner kronor i stöd för filmproduktion från Svenska Filminstitutet sedan 2013, spenderat stora summor på en lyxyacht i Cannes. Under filmfestivalen vistades också medarbetare privat på nattklubben VIP Room där personal poserar nakna, enligt uppgifter till Kulturnyheterna.

"Brustit i omdöme"

Ulrika Saxon medger att kritiken är orsaken bakom Jonas Fors avsked.

– Vi tar kritiken på stort allvar och har självklart vägt in den i vårt sammantagna beslut, och där har vi vägt in att Jonas har brustit i omdöme.

TT: Exakt hur brast hans omdöme?

– Jag vill inte gå in på några detaljer utan helt enkelt konstatera att Jonas förtroende i branschen är skadat och att i förlängningen riskerar det att skada även SF. Det är extremt viktig att SF som en viktig aktör i filmbranschen fortsätter att attrahera duktiga filmskapare, säger Ulrika Saxon.

Angående den påstådda sexistiska kulturen säger Saxon:

– Det har framkommit två helt motsatta linjer i den frågan. Jag och många med mig känner inte igen mig i de anklagelserna, men vi tar förstås det här på stort allvar. Jag tycker att det råder jämställdhet, men nu tillsätter vi en expert för att göra en grundlig undersökning bland SF:s medarbetare.

Har väckt kritik

Flera filmskapare har reagerat på uppgifterna, däribland regissören Hannes Holm.

– När jag sitter i Sverige och jobbar och får höra talas om det här vilda festandet nere på Rivieran och får läsa om det i tidningen, då blir jag väldigt arg och irriterad, sade han till Kulturnyheterna tidigare i veckan.

I ett sms till TT hälsar han att han gläds åt fredagens besked:

"Jag är givetvis glad för ett bra och modigt beslut av Bonniers. Jag tror det i slutändan kommer betyda bättre filmer".

Även den kände filmkritikern Nils Petter Sundgren har riktat hård kritik mot turerna inom SF Studios.

– Det visar att de tar det på allvar. Att det skadade företagets anseende mycket. Så det förstår jag, säger han till TT efter nyheten om att Jonas Fors får sparken.

Nu tillträder Frida Westerberg, operativ chef och vice vd som tillförordnad vd. Jonas Fors skriver i ett sms till TT att han avböjer att kommentera.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset