Metro Sport Fotbolls-EM 2016 Sport Fotbolls-EM i Frankrike

Forsberg är samma Emil trots succén

Emil Forsberg har inte låtit framgången i Tyskland stiga honom åt huvudet.
Emil Forsberg har inte låtit framgången i Tyskland stiga honom åt huvudet.

Tidigare har Emil Forsberg kunnat överraska motståndarna.

I EM drar han dock till sig mer uppmärksamhet på planen, men det ändrar ingenting i hans spel.

– Det är upp till spelaren om man vill ta sig förbi eller inte. Det är upp till mig själv, säger han.

Det senaste året har Emil Forsberg gång på gång varit en av Sveriges bästa landslagsspelare. 24-åringen låg till stor del bakom segern i EM-genrepet mot Wales, där han ganska fritt kunde fara fram längs vänsterkanten, ta sig in centralt i planen och till slut också satte sitt andra landslagsmål (det första kom mot Danmark i playoffmatchen på hemmaplan).

Mot Irland låg motståndarna tätare på honom och han kom inte loss lika lätt, men fick ändå beröm för sin insats efteråt.

– I första halvlek är det väl i stort sett Emil Forsberg som kan hålla i bollen och göra sin spelare, sade förbundskaptenen Erik Hamrén på presskonferensen efter premiären.

Ingen stjärna

Själv var han halvnöjd med insatsen i sin första mästerskapsmatch.

– Det är klart det kan vara bättre. Det är mycket som kan vara bättre. Det var allt i vårt spel som inte gick rätt i första halvlek. Sista 40, när vi började spela på en-två touch, när vi kom ut på kanterna och fick utmana och slå inlägg så är vi farliga. När bollen "går" hos oss så är vi ett bra fotbollslag, och det tycker jag att vi visar sista 40.

– Det gäller att jag tror på det jag gör och är det mer bevakning på mig så öppnar det för någon annan och då måste vi utnyttja det.

Efter en fantastisk säsong med Leipzig, som till nästa säsong tar klivet upp till bundesliga från den tyska andradivisionen, har Forsberg blivit hett villebråd bland de tyska journalisterna som bevakar EM. Uppmärksamheten och frågorna om han nu blivit en stjärna i paritet med Zlatan Ibrahimovic i det svenska landslaget gör honom dock mest generad, snarare än stiger honom åt huvudet.

– Jag ser mig inte som en stor stjärna som han. Jag är ingen stor stjärna i mitt huvud, säger Forsberg.

– I am the Emil I am (jag är den Emil jag är).

"Måste tro"

Sverige åker till Toulouse och matchen mot Italien med en poäng. Om det ska bli åttondelsfinal måste Sverige troligtvis få med sig minst två poäng i matcherna mot Italien och Belgien. En svår uppgift, men inte omöjligt.

– Det är klart det var deppigt där 24 timmar efter premiären. Vi hade velat ha tre poäng som alla andra. Men, vi gör en ganska dålig match men får med oss en poäng i alla fall och lever i alla högsta grad. Vi måste tro på det, vad gör vi annars här liksom. Det är två matcher kvar och vi har allt at vinna. Vi ser fram emot det, säger Emil Forsberg.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset