Sport

Forsberg hyllades av lagkamraterna

Sebastian Larsson kramar om Emil Forsberg efter 1–0.
Sebastian Larsson kramar om Emil Forsberg efter 1–0.

Först visade han Sverige vägen till en klar 3–0-seger.Sedan fick Emil Forsberg beröm från sina medspelare.– Han gör det bra och kommer vara ännu bättre i EM, sade Andreas Granqvist efter EM-genrepet mot Wales.

Mittfältaren – som var med om att skjuta upp Leipzig till bundesliga den här säsongen – var en av de sista som lämnade omklädningsrummet i Friends Arena. Spelarna som hann ut före Emil Forsberg var alla överens: 24-åringen blir viktigt för Sverige i EM.

– Han är skicklig med bollen och är inte någon typisk svensk spelare. Han är bra en mot en och är trygg med bollen. Det är bra att ha som avlastning, sade mittbacken Andreas Granqvist.

Anfallaren Marcus Berg:

– Emil var grym. Han är farlig i djupled och det är viktigt att vi har mittfältare som fyller på i djupet, sade han.

– När han kommer i djupet kan han göra assist och han kan göra mål. Det är ett farligt vapen vi har.

"Lätt att hitta"

Backen Martin Olsson, som har Forsberg framför sig på vänsterkanten:

– De flesta landskamper han har spelat har han antingen gjort mål eller skapat bra lägen till andra. Det är en bra spelare tekniskt sett också. Det är någon jag gillar. När vi spelar tillsammans är han lätt att hitta också, med väggpassningar och sådant. Han har den tekniken, att man kan ge honom bollen fastän det är tajta ytor.

Själv var Emil Forsberg desto blygsammare.

– Det går bra men det kan gå snabbt till att det inte går bra, så jag försöker hålla båda fötterna på jorden och fortsätta jobba hårt och tro på mig själv. Men det är kul att spela fotboll nu och man ska inte klaga.

Mot Wales utgick han som vanligt från vänsterkanten men var, precis som i tidigare landskamper, lite över allt på planen när det handlade om offensiven.

"Enkelt att förstå varandra"

Friheten resulterade i att han skapade flera farligheter och i 40:e minuten hittade han rätt.

Då var det i en omställning och efter ett samarbete med Zlatan Ibrahimovic.

Zlatan Ibrahimovic vann bollen vid mittlinjen, avancerade till Wales straffområde och väntade in Forsberg. Mittfältaren hittade yta centralt, fick bollen och prickade sedan in karriärens andra landslagsmål när han placerade in 1–0 bakom målvakten Wayne Hennessey.

– Han (Ibrahimovic) är en världsspelare och väldigt lätt att spela med. Han vill spela fotboll och jag vill också spela fotboll, så då är det enkelt att förstå varandra, sade Forsberg.

Nu väntar två lediga dagar för spelarna. På onsdag reser truppen ner till Frankrike för de sista förberedelserna inför premiären mot Irland den 13 juni i Paris.

Och det är något som Emil Forsberg har sett fram emot sedan segern i playoffmötet med Danmark.

– Jag har längtat efter det här och det ska bli kul med EM. Jag har försökt att förbereda mig så gott det går och det känns bra nu. Ser fram emot första matchen.