Nyheter Toppnyheter

Forskare: Därför röstar folk på Donald Trump

Donald Trump framstår alltmer som en toppkandidat i de republikanska primärvalen, enligt USA-experter.Men sju av tio röstar ändå på någon annan, och framöver väntas den republikanska partieliten lägga stor kraft på att enas kring en kandidat som kan slå finansmannen.

Paul Sancya/AP

Republikanske Donald Trump vann stort över sina huvudmotståndare Ted Cruz och Marco Rubio i primärvalet i South Carolina.

Donald Trumps framgång i valet i South Carolina för honom än närmare att bli den som erövrar den slutliga nomineringen, enligt Frida Stranne, USA-forskare vid Högskolan i Halmstad.

– Det blir tydligt nu att han tar hem segrar även i praktiken, inte bara i opinionsmätningar, säger Frida Stranne.

Att han i det långa loppet framstår som toppkandidaten är svårt att ta in, anser hon.

– Han bryter mot alla regler, han har ingen politisk erfarenhet alls och han är framför allt oförskämd. Han har heller inget konkret politiskt program, utan det är väldigt mycket spontana utspel och slogans. Att han kan gå fram så starkt med den typen av jargong och attityd är överraskande.

► LÄS MER:  7 saker som Donald Trump har sagt – påstod att mexikaner är våldtäktsmän

 

Främst har det att göra med att det finns en mycket stark misstro mot politikerna och etablissemanget i Washington, säger Frida Stranne.

– Sedan uppfattas han ju som en "doer", en som får saker gjorda och som kan röra om.

När Jeb Bush nu avslutar sin kampanj finns det ingen moderat kandidat kvar som har en reell chans, konstaterar hon.

– Trump, Rubio och Cruz är alla extremt konservativa. Det är kandidater från den absoluta högerkanten som kommer att göra upp om det här.

Risk finns att mittenväljarna känner sig alienerade, säger Dag Blanck, föreståndare för Institutet för Nordamerikastudier vid Uppsala universitet. Han framhåller samtidigt att nästan 70 procent av väljarna valt att inte lägga sin röst på Trump.

– När Jeb Bush nu hoppar av kommer det att bli ett väldigt tryck inom delar av det republikanska partiet att hitta en person som kan besegra Trump, säger Dag Blanck.

Framför allt tror han att Marco Rubio gynnas av avhoppet.

► LÄS MER:  Trump vann stort i South Carolina – Jeb Bush ger upp

 

Vinsten i South Carolina stärker också Trumps chanser inför den viktiga supertisdagen den 1 mars, då närmare ett dussin stater ska välja sin kandidat.

– De människor som tvekar känner en medvind i hans kampanj och går från att vara tveksamma till att rösta på honom, säger Frida Stranne.

Den riktigt intressanta frågan är om Trump har nått sitt maximum, anser Dag Blanck.

– Ligger hans maximum kring 30–33 procent, och det republikanska ledarskiktet hittar en som kan ta resten, då blir det svårt för honom, säger han.