Mat & Dryck Nyheter Världen Sverige

Forskare: Därför smakar koriander illa för vissa

Smaken av koriander är en riktig vattendelare.
Smaken av koriander är en riktig vattendelare.

Den är en riktigt vattendelare: somliga älskar örten, medan andra inte kan tänka sig någon värre topping på sin taco. Nu har forskare kommit fram till varför vi tycker så olika om koriander.

Koriander är en ört som används flitigt i matlagning i flera olika delar av världen, exempelvis i Sydamerikanska, Asien och Mellanöstern.

LÄS MER: Därför smakar maten annorlunda när du flyger

Somliga älskar den klargröna örten och använder den mer än gärna som topping på sina tacos, på chiligrytan eller i nudelsalladen. Men andra hatar de små bladen och tycker att de både luktar och smakar tvål, och skulle i princip spotta ut maten om bladen hamnade på deras tungor. 

Varför koriander är en så stark vattendelare har länge varit oklart. Men enligt forskare finns det en logisk förklaring. Studier visar nämligen att det beror på våra gener.

Folk som hatar koriander bär alla på en av fyra olika gener som till stor del bidrar till att örten smakar och luktar två, skriver Thrillist.com.

LÄS MER: Forskarna har svaret – därför är indisk mat så god

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset