Teknik Nyheter Sverige

Forskare: Vänd reflexerna lodrätt

Reflexer som placeras vertikalt gör det lättare att läsa av åt vilket håll en cyklist är på väg, visar ny forskning.Det kan förhoppningsvis minska risken för olyckor.

Cyklister är den grupp som står för flest allvarligt skadade i trafiken. Cyklisterna kan färdas i hög hastighet och uppfattas dessutom av andra trafikanter som svårlästa.

Men i ett forskningsprojekt vid Högskolan i Skövde har man via olika experimentmiljöer kommit fram till att cyklisterna kan göra sig mer lättlästa för andra. När cyklisterna bar reflexvästar där reflexerna var placerade vertikalt så blev det lättare att avläsa vart cyklisterna var på väg.

– När vi satte en vertikalreflex på ryggen och dessutom en på hjälmen fick vi en helhet som gjorde att det bakifrån var tydligt om cyklisten tittade rakt fram. Tittade cyklisten det minsta lilla åt sidan bröts helheten och sådant är vi människor väldigt bra på att läsa av, säger en av forskarna, Mikael Johannesson, till TT.

En huvudvridning sänder helt enkelt signalen att personen är på väg att byta riktning.

Johannesson har också tips till gångtrafikanter: genom att ha reflexer på fötter och knän blir dina rörelser tydligare och mer lättlästa för andra.