Teknik Tekniknyheter

Forskning överlever minskad efterfrågan

Dessa borr-riggar från Atlas Copco innehåller extremt mycket hightech. Exempelvis en sådan här maskin har 35 datorer inbyggda.
Dessa borr-riggar från Atlas Copco innehåller extremt mycket hightech. Exempelvis en sådan här maskin har 35 datorer inbyggda.

När orderingången sjunker är det inte forskningsingenjörerna som får gå. Atlas Copco är ett av många företag som möter lågkonjunkturen med en obruten satsning på nya produkter.

Självgående gruvborrar som kontrolleras via satellit utvecklas nu i Gällivare och Australien. Gruvborrarna är ett samprojekt med det brittiska gruvbolaget Rio Tinto.
– Det är autonoma monsterriggar som väger 200 ton. De borrar till exempel ett 30 meter djupt hål, åker sedan vidare åtta meter och borrar ett identiskt hål, och så fortsätter de, berättar Atlas Copcos tekniska direktör Sverker Hartwig.

Atlas Copco utvecklar också autonoma lastmaskiner, en finns redan framtagen i Kemi i Finland, som tar sig fram på egen hand i gruvgångarna, förprogrammerade vad de ska göra.
– Förr satte man in maskiner för att spara in arbetskraft. Nu är det för kvalitetens skull – för att få exakt likadana hål – och för säkerheten. Borr-riggen står på en trång klipphylla där allt kan hända. Nu slipper någon sitta i den, den kontrolleras via satellit. I Australien sitter de som sköter den 200 mil från själva gruvan.

Det finns gott om arbetstillfällen i detta.
– Det är slagsmål om duktiga datatjejer och datakillar. Vi vill sprida budskapet att allt gruvarbete inte längre är farligt och sker under jord, säger Sverker Hartwig.
Det ligger nära till hands att i en svacka göra sig av med allt som inte behövs för den dagliga produktionen. Men Atlas Copco har uttalat att det sista man drar ner på är forskning och utveckling.

Anläggnings- och gruvteknik är den gren i företaget som drabbats värst av lågkonjunkturen.  Orderingången sjönk med 27 procent under fjärde kvartalet. Metallpriserna har sjunkit och många gruvbolag väntar med nya investeringar.
– Men gruvnäringen kommer inte att försvinna. Vi måste fortsätta att ta fram intressanta produkter. De är inte klara att leverera förrän långt fram i tiden och inte avhängiga av hur det går för gruvnäringen just nu, säger Atlas Copcos presschef Daniel Frykholm.