Nyheter Världen Sverige

Forskning: Sallad är värre än bacon

Att äta stora mängder isbergssallad kan ha sämre påverkan på klimatet, än bacon.

En forskare vid Carnegie Mellon University i USA, har undersökt utsläppen av växthusgaser per 1000 kalorier för olika livsmedel. 

Att skippa bacon och i stället ersätta med isbergssallad skulle innebära att det släpps ut tre gånger så mycket växthusgaser, skriver The Telegraph.  Då krävs dock att du ersätter ditt bacon med så mycket sallad att du kommer upp i samma kalorinivå.

►LÄS MER: Därför går det inte att säga att korv är lika cancerframkallande som cigaretter

Det har att göra med att det krävs mycket större mängder isbergssallad än bacon för att nå upp i en hög kalorimängd. Det går två salladshuvuden per två skivor rökt bacon.

Att därför anta att vegetarisk mat per automatik har liten klimatpåverkan, är fel menar forskaren Paul Fischbeck.

– Det finns många dieter som är bra, men inte alla. Man kan inte anta att allt frukt och grönt är bra för miljön, säger han till Scientific American

►LÄS MER: Susannah, 116: "Ät bacon så lever du länge"

Sallad har däremot mindre påverkan på miljön än nötkött och lamm. Om du vill välja grönsaker som påverkar miljön mindre ska du äta kål och broccoli, menar forskaren.

Mer om Hälsa