Sport

Forsling sparar firandet till finalen

Sveriges Gustav Forsling gjorde mål mot Kanada och ser fram emot kvartsfinalen mot Slovakien.
Sveriges Gustav Forsling gjorde mål mot Kanada och ser fram emot kvartsfinalen mot Slovakien.

Han brände av en nyårsraket mot Kanada i gruppavslutningen.Något firande av det nya året blev det dock inte för backklippan Gustav Forsling, 19, och hans lagkamrater i Juniorkronorna.– Det är lugnt. Fira kan man göra när vi har tagit guldet, säger Forsling och fyrar av ett brett leende.

Självförtroendet är naturligtvis på topp när slutspelet i junior-VM inleds på lördagen med kvartsfinal mot Slovakien.

Gruppspelet i junior-VM blev ett enda långt triumftåg för Sverige som avslutade med att smälla till regerande världsmästarnationen Kanada med 5–2 på nyårsafton.

Fyra raka segrar i "dödens grupp" imponerar.

Gustav Forsling avfyrade backkanonen och gjorde mål för andra matchen i rad, dominerade stort på isen och utsågs till Sveriges bäste spelare.

Skadad i starten

Ett skönt kvitto för Forsling som var skadad när turneringen startade och stod över första matchen.

– Klart man var lite osäker på om kroppen skulle hålla, men samtidigt kände jag mig ganska återhämtad. Jag var hel och frisk, kom in och gjorde en stabil match mot USA och sedan tycker jag det har gått bra efter det, säger Forsling som gjort tre poäng (2+1) på tre matcher.

Något nyårsfirande efter Kanadamatchen var inte att tänka på.

– När vi kom tillbaka till hotellet var klockan redan kvart i tolv, så det blev att man käkade och sedan gick och la sig. Det var inte så mycket mer.

Gustav Forsling fick sitt stora genombrott förra säsongen. Han dominerade stort i JVM där han vann backarnas poängliga (tre mål och åtta poäng) och togs ut i All star-laget.

Ikonen som mentor

Han spelade till sig en ordinarie plats i SHL med Linköping där han fick klubbikonen Magnus Johansson – fem VM-medaljer varav ett guld – som backpartner och mentor.

– Han har alltid varit min idol, det är honom man har kollat på i LHC, så det var väldigt häftigt. Han hjälpte till väldigt bra ute på isen och var lätt att spela med. Jag fick lite småtips, hur man kan skapa tid med pucken och så där, säger Forsling som liksom Johansson är född i Linköping och fostrad i klubben.

Forsling och Johansson, som slutade i somras, påminner en hel del om varandra med bra skridskoåkning och extremt puckskickliga. Forsling har jobbat på att förbättra defensiven.

– Jag tycker jag har utvecklat den, jag litar mycket mer på mig själv. Det är nog största skillnaden jämfört med förra året, säger Forsling vars NHL-rättigheter tillhör regerande Stanley Cup-mästaren Chicago.

Efter det imponerande gruppspelet ska nu det blågula triumftåget gå vidare i slutspelet.

Sverige är på revanschjakt mot Slovakien som blåste Juniorkronorna på bronset i fjol.

– Det var en väldigt sur förlust, så det ska bli jävligt kul. Jag är fantastiskt laddad.