Nyheter Världen

Fortsatt dödläge trots uppgörelse

Spaniens socialistledare Pedro Sánchez och Albert Rivera från Ciudadanos är överens om att försöka bilda regering.
Spaniens socialistledare Pedro Sánchez och Albert Rivera från Ciudadanos är överens om att försöka bilda regering.

Det spanska socialistpartiet PSOE gör upp med mittenpartiet Ciudadanos i ett försök att komma ur det politiska dödläget i Spanien. Därmed bryter vänsterpartiet Podemos med PSOE. Hur en regeringsbildning ska gå till är ytterst oklart.

Nästa vecka ska parlamentet rösta om PSOE-ledare Pedro Sánchez ska bli landet nye premiärminister.

Parlamentsvalet i december slutade med att inget av de fyra största partier blev tillräckligt stort för att själv kunna bilda regering.

Sedan den tillförordnade premiärministern Mariano Rajoy, som leder högerpartiet PP, avstått från att försöka bilda regering gick frågan till Sánchez.

Dubbla spår

Han har de senaste dagarna förhandlat med Ciudadanos och Podemos parallellt. Till slut valde Sánchez alternativet högerut och på onsdagen skrev han och Ciudadanos partiledare Albert Rivera under en pakt om att bilda koalitionsregering. Även ett litet kanariskt regionalt parti är med i uppgörelsen.

Partierna är överens om att reformera den spanska konstitutionen, till exempel bortlyft immunitet för parlamentsledamöter, och att det inte ska hållas en folkomröstning i Katalonien om självständighet i regionen.

Eftersom Podemos kräver en katalansk folkomröstning är kollisionen total.

– Vi bryter alla förhandlingar med PSOE, sade partitoppen Íñigo Errejón på en pressträff.

Luktar nyval

I nästa veckas förtroendeomröstning i parlamentet kommer Podemos att rösta nej till Sánchez som premiärminister. Detsamma har PP lovat. Håller de sina ord kommer PSOE-Ciudadanos inte att uppnå enkel majoritet – fler ja- än nejröster – i den andra avgörande omröstningen som väntas helgen 5–6 mars.

– Deras överenskommelse är dömd att misslyckas, spår Íñigo Errejón.

Har han rätt är det mycket som talar för att Spanien går mot nyval i slutet av juni.

Chema Moya/AP/TT
Spaniens kung Felipe VI, till vänster, skakar hand med socialistledaren Pedro Sánchez under ett möte tidigare i februari. Uppdraget att försöka bilda regering i Spanien gick över till Sánchez efter att högerpartiet Partido Popular misslyckats.