Nyheter Toppnyheter

Fortsatt kamp för att rädda liv

Räddningsarbetare från Venezuela förbereder sig för att påbörja sökarbetet i Portoviejo, Ecuador.
Räddningsarbetare från Venezuela förbereder sig för att påbörja sökarbetet i Portoviejo, Ecuador.

Dödstalen fortsätter att stiga när räddningsarbetare kämpar för att hitta överlevare i raserade byggnader i jordbävningsdrabbade Ecuador.

Antalet personer som omkommit i jordbävningen i Ecuador i helgen fortsätter att stiga.

Enligt president Rafael Correa är nu antalet döda som hittats uppe i 413, jämfört med den tidigare siffran på 350.

– Det finns fortfarande många kroppar under bråten. Det här är extremt svåra tider, den största tragedin de senaste 67 åren, sade han enligt AFP, och syftade på jordbävningen 1949 där 5 000 människor omkom.

Samtidigt strömmar internationellt stöd in. Räddningsarbetare från bland annat Venezuela, Peru och Colombia har skickats för att hjälpa till.

"Svårt att nå"

Röda korset har 1 000 frivilliga som deltar i sök- och räddningsarbetet, uppger Diego Castellanos vid hjälporganisationen i Ecuador.

– Vi jobbar hårt med att försöka att nå de svårast drabbade områdena, dit det är svårt att nå, säger han till TT över en dålig telefonlina.

Röda korset hjälper också drabbade med vatten, mat och medicin, och att återupprätta kommunikationerna i de delar där exempelvis telefoner inte fungerar.

Fortfarande är det omfattande sökarbete som behövs.

– Problemet är det svårast drabbade området, nära epicentret. Vi försöker att leta efter skadade i byggnader som kollapsat i katastrofzonen.

Oro för fler skalv

Det värst drabbade området är Manabí. I staden Pedernales i området är exempelvis fyra av fem byggnader skadade och räddningsarbetare har inte hunnit gå igenom alla än, enligt Castellanos. Fortfarande hittas människor vid liv i ruinerna, men det är en kamp mot klockan att hitta dem.

Dessutom finns en oro för att skadade byggnader ska falla samman, inte minst om det sker efterskalv.

Kinas utvecklingsbank lovar att finansiera offentliga investeringar i landet för två miljarder dollar, enligt Reuters. I går utlovade EU en miljon euro i humanitärt stöd.

FN:s flyktingorgan UNHCR skickar ett första hjälpplan med 900 tält och 15 000 liggunderlag. I lasten finns också 18 000 myggnät, för att hindra att det myggburna zikaviruset slår till i katastrofens kölvatten.