Nyheter Toppnyheter

Fortsatt kris för dansk regering

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen har fått en regeringskris på halsen. Arkivbild.
Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen har fått en regeringskris på halsen. Arkivbild.

Den danska regeringskrisen om regeringens miljö- och livsmedelsminister fortsätter. Statsminister Lars Løkke Rasmussen kallade stödpartierna till försonande samtal, men partiet Konservative är kritiskt och nöjde sig inte med hans förklaring.

Trots långa förhandlingar på onsdagen kunde inte statsminister Lars Løkke Rasmussen från borgerliga Venstre (V) övertyga regeringens stödpartier. Slutligen valde statsministern att kalla till nya möten på torsdagsmorgonen för att försöka reda ut den politiska härvan.

Förlorat förtroende

Krisen uppstod när stödpartiet Det Konservative Folkeparti (C) klargjorde att partiet inte längre har förtroende för miljö- och livsmedelsministern Eva Kjer Hansen från borgerliga Venstre (V).

Konservative hävdar att ministern fört folketinget bakom ljuset i samband med förhandlingarna om nya och omstridda lantbruksregler. Beräkningsmetoden för hur lantbruksreglerna påverkar miljön är en stridsfråga.

– Det senaste dygnet har vi varit vittne till ett händelseförlopp som i mina ögon är mycket extraordinärt och överraskande, sade Lars Løkke Rasmussen på en presskonferens.

Förtroende för minister

Han har "mycket svårt att se" att Eva Kjer Hansen skulle ha gett felaktiga upplysningar i folketinget. Dessutom uttalade han förtroende för sin minister – och därmed är det ingen bra lösning att göra sig av med henne, konstaterar han.

Att utlysa nyval ser han som en möjlighet för att lösa knuten, men något som inte heller bedöms vara fruktbart. I stället valde statsministern att kalla in Konservative och de övriga stödpartierna till förhandlingar.

Men onsdagens försök att nå försoning lyckades inte och Konservative sade att man inte ändrat uppfattning. På torsdagsförmiddagen samlar därför Lars Løkke Rasmussen partierna Dansk Folkeparti, Liberal Alliance och Konservative för nya samtal.