Nöje

Fortsatt kritik mot SF Studios

Arkivbild.
Arkivbild.

Den hårda kritiken mot filmbolaget SF Studios fortsätter. Tomas Eskilsson, vd för Film i Väst, säger till Kulturnyheterna att de har flera projekt i gång tillsammans med SF Studios men att de kan komma att avbrytas.

En del av kritiken mot SF Studios har handlat om att filmbolaget tar en ovanligt stor del av filmbudgeten, uppemot 30 procent, har "En man som heter Ove"-regissören Hannes Holm sagt.

Något som Film i Västs vd Tomas Eskilsson säger är ett problem.

– Vi har sedan lång tid tillbaka haft en diskussion och bråkat med SF Studios och Tre vänner om deras höga marginaler, SF studios tar de högsta marginalerna i branschen, säger han till Kulturnyheterna.

Nu kan flera av projekten som bolagen har tillsammans vara i fara.

– Går de inte med på att dra ner sina marginaler kan vi dra oss ur de projekten.

SF Studios informationschef Stefan Klockby säger till TT att de kommer att tala med alla sina samarbetspartners:

– Vi har inlett en sådan process. Det är för tidigt att säga något, vi har en helt ny situation sedan i fredags. Vi kommer att tala med alla våra partners om de här frågorna men i övrigt har jag inga kommentarer kring det.

Tre Vänner köptes av SF Studios 2013. Förra veckan fick SF Studios vd Jonas Fors sparken efter SVT Kulturnyheternas granskning. Där framkom det att medarbetare upplevde en sexistisk kultur och att SF Studios, som fått över 40 miljoner kronor i stöd för filmproduktion från Svenska Filminstitutet sedan 2013, spenderat stora summor på en lyxyacht i Cannes.

I Cannes ska medarbetare dessutom ha vistats på nattklubben VIP Room där delar av personalen är lättklädd.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset