Nyheter Världen

Fortsatt oklart om ukrainsk regering

Talmannen Volodymyr Hrojsman säger ja till att bli landets premiärminister, enligt Interfax.
Talmannen Volodymyr Hrojsman säger ja till att bli landets premiärminister, enligt Interfax.

Oenighet om ministerposter i nästa regering har gett upphov till en oväntat hård politisk kraftmätning i Kiev. Den stora risken för nyval väntas dock tvinga fram en uppgörelse.

En avgörande omröstning var planerad redan i tisdags. Men nu är det torsdag som gäller i bästa fall. Dröjsmålet förklaras av att politiska tungviktare i Kiev, bakom kulisserna, slåss med näbbar och klor om olika ministerposter.

Men de kommer att göra upp till slut, tror Oleksij Haran, professor i statsvetenskap vid Mohyla-universitetet i Kiev.

– Jag räknar med att nyckelspelarnas intresse av att undvika nyval gör att vi till slut kommer att få se en regering på plats, säger han till TT.

Nära allierad

Premiärminister Arsenij Jatsenjuk kommer enligt den grundläggande uppgörelsen som finns ersättas av den nuvarande talmannen i parlamentet, Volodymyr Hrojsman, nära allierad med president Petro Porosjenko.

I utbyte uppges Jatsenjuks parti, Frihetsfronten, få tillsätta posten som talman i parlamentet och få flera tunga poster i nästa regering, bland annat justitie- och inrikesministerstolarna.

Enligt Haran är det i första hand Hrojsman och Porosjenko som har hamnat på kollisionskurs. Bland annat ska Hrojsman med ultimatum om att hoppa av ha undanröjt en av Porosjenkos närmaste bundsförvanter från posten som första vice premiärminister. Enligt parlamentskällor pågår även en hård dragkamp om vem som blir nästa ekonomiminister.

Nyval hotar

Den tunga posten som finansminister ska enligt källor ha vikts åt Oleksandr Danyljuk. Han är en före detta konsult på McKinsey och jobbar för närvarande som vice stabschef hos presidenten.

Om uppgiften stämmer ersätter han ukrainsk-amerikanskan Natalie Jaresko, en av teknokratministrarna i den avgående regeringen.

Om regeringsbildningen inte lyckas hotar nyval mitt i mandatperioden. Reguljära parlamentsval ska hållas först 2019.

En del bedömare i Kiev som TT talat med tror dock att det blir nyval i höst eller våren 2017 även om Hrojsman får ihop en ny regering. På onsdagskvällen tog han ett kliv närmare premiärministerposten i och med att koalitionen formellt enats om att nominera honom, enligt viceordföranden i Porosjenkos parti BPP.