Nyheter Sverige

Fortsatta problem för tåg och fartyg

Inte bara tågen drabbas av branden i ett teknikhus i Göteborg. Även fartygstrafiken på Göta älv har problem eftersom Marieholmsbron i Göteborg inte går att öppna. Arkivbild.
Inte bara tågen drabbas av branden i ett teknikhus i Göteborg. Även fartygstrafiken på Göta älv har problem eftersom Marieholmsbron i Göteborg inte går att öppna. Arkivbild.

Fartygs- och tågtrafiken har fortsatt stora problem efter kabelbranden i Göteborg.Flera tåglinjer har ställts in och praktiskt taget all handelssjöfart mellan Göteborg och Vänern står stilla.

Störningarna, som bland annat medfört att endast vart femte tåg på sträckan Göteborg–Trollhättan går som planerat och att flera avgångar i regionen ersatts med buss, kan pågå i flera veckor.

– Prognosen är oklar. Det har talats om fyra till sex veckor och det finns inga nya uppgifter i den frågan, säger Eva Nordén, presskommunikatör vid Trafikverket, till TT.

Västtrafik arbetar intensivt med att tillsammans med SJ och flera bussbolag försöka ringa in fler ersättningsbussar.

– Det är så många sträckor som påverkas just nu att vi behöver fler bussar, säger Västtrafiks presskontakt Marie Fall till gp.se

Spärrade fartyg

Samtidigt som tågtrafiken från Göteborg och norrut står stilla på många håll har också sju fartyg spärrats i hamnarna i Göteborg, Vänersborg och Trollhättan sedan Marieholmsbron är i låst läge efter branden i teknikhuset.

– Fram till tisdag morgon kommer ytterligare tre fartyg att ha hamnat i samma läge eftersom bron har väldigt låg segelfri höjd. säger Daniel Lindblad, presstalesman på Sjöfartsverket, till TT

Trafikverket ska försöka öppna bron manuellt.

– Nu i natt ska man göra provlyftet och lyckas det kan man öppna den för båttrafik på onsdag natt, säger Trafikverkets presskommunikatör Beisi Sundin.

Oklar brandorsak

För yrkessjöfarten kan kostnaderna för stoppet bli stora. Enligt Daniel Lindblad kan det handla om summor på upp till 50 000 kronor per dygn för ett fartyg.

Vad som orsakade branden i teknikhuset, som slog ut åtta växlar och fyrtio signaler, är oklart.

– Händelsen är anmäld och polisen har inlett en utredning, säger Eva Nordén.

TT: Kan branden ha varit anlagd?

– Det har jag ingen uppfattning om. Det pågår som sagt en utredning som ska visa vad som hänt.