Sport

Fotbollsdamerna laddar med nattsudd

Kvällsmatch passar nattugglan Lotta Schelin bra.
Kvällsmatch passar nattugglan Lotta Schelin bra.

Först väldigt tidigt. Sedan väldigt sent. De ovanliga avsparkstiderna i OS rör till dygnet för det svenska fotbollslandslaget.– Men vi litar på att de runtomkring säger till när vi ska gå och sova, säger Caroline Seger om uppladdningen inför Brasilien-matchen.

Premiären mot Sydafrika sparkade igång redan klockan 13 lokal tid. Nästa match, mot hemmanationen Brasilien, börjar inte förrän klockan 22 på lördag.

Hur ska det svenska fotbollslandslaget få fason på oregelbundenheten? Så här säger förbundskapten Pia Sundhage:

– Vi håller spelarna uppe, bland annat. Och vi försöker lägga allting lite senare. Kvällsmålet kör vi klockan 23 och sedan är de uppe lite till, säger Pia Sundhage om upplägget mellan matcherna.

Ledarna styr sömnen

Spelarna medger att det är en speciell situation, men försöker att inte bekymra sig i onödan. I stället litar de på att ledarstaben styr upp saker och ting inför helgens kvällsmatch, där en seger skulle bana väg till förstaplatsen i gruppen.

– Det är bara att ställa om dygnet lite. Men vi litar på att de runtomkring hjälper oss och säger till när vi ska sova, säger Caroline Seger.

– Men det är annorlunda, och det är inte så många av oss som spelar klockan 13 på dagen heller. Men man kan vända det till något positivt också, att vi spelade tidigt först och nu får några extra timmar på oss.

Kvällsmänniskan Schelin

Vissa spelare ser till och med bara fördelar med den sena matchstarten.

– Jag har inga problem med det, tvärtom så mår jag bättre på kvällen än på morgonen. Så för mig personligen känns det bara bra, och så får man lita på det upplägget som gänget har fått ihop, säger Lotta Schelin.

– Och vi har vetat om det här länge så det finns ett upplägg och det känns som att vi inte behöver fundera så mycket. Allt är klappat och klart och vi vet hur vi ska agera mot det.

Återstår då frågan: Vad gör man hela långa kvällarna för att inte drabbas av fullständig tristess i väntan på att få gå och lägga sig?

– Vi får väl hitta på något på rummen, spela kort eller något. Vi får väl vila lite, och sedan hålla oss vakna lite längre. Men det hoppas jag att ledarna har koll på, säger Sofia Jakobsson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset