Sport

Fotbollsherrarnas OS är över

Japan var hela tiden steget före Sverige, här personifierat av Naomichi Ueda framför Mikael Ishak, i den avslutande gruppspelsmatchen.
Japan var hela tiden steget före Sverige, här personifierat av Naomichi Ueda framför Mikael Ishak, i den avslutande gruppspelsmatchen.

Över 50 tackade nej. De som till slut tackade ja gjorde sitt bästa, men det räckte inte. OS är över för de svenska fotbollsherrarna.– Men jag är stolt över det här laget, till och med stolt över hur vi förlorar, säger förbundskapten Håkan Ericson.

För svenskt avancemang krävdes två saker: Sverige var tvunget att slå Japan och Nigeria var tvunget att ta poäng av Colombia.

Ingetdera skedde.

Colombia slog redan klara gruppsegraren Nigeria med 2–0 och därmed hade det inte spelat någon roll hur Japan–Sverige slutade: inget av lagen kunde ändå gå vidare.

"Mycket bättre lag"

Men Sverige räckte inte heller till mot kvicka japaner, som med hög press mot den svenska backlinjen aldrig gav det svenska laget någon ro till att bygga upp ett anfallsspel. Matchens enda mål, 1–0 i 61:a minuten genom Ryota Oshima, borde dessutom antagligen ha varit ett av flera från Japan.

– Som vi spelade i dag förtjänar vi att åka hem. Vi möter ett mycket bättre lag i dag och vi har inte möjligheten att ge dem en match, säger Håkan Ericson.

Precis som mot Nigeria (0–1) hade Sverige en svag första halvlek och hängde inte med i tempot. Den svenska strategin under OS, att försöka styra spelet och bollinnehavet, fungerade helt enkelt inte.

– Vi kom hit med höga ambitioner, att försöka äga bollinnehavet mot alla lag. Vi bestämde oss för att ge det en chans och ni kan kritisera mig för det, men jag är stolt över att vi försökte, säger Håkan Ericson.

– Men jag ville ge någonting att tro på. I första matchen klarade vi det, i de andra två gjorde vi det inte.

Stolt över spelarna

Med över 50 nej från spelare under uttagningsprocessen får man ha viss förståelse för att det var svårt att bygga ihop ett slagkraftigt OS-lag.

– Men jag är stolt över de som är här, som gjorde ett val. Fast att deras serier är i full gång, eller precis i starten, så har de lämnat en öppning i sin hemmaklubb för någon annan att ta deras plats, för att de ville komma hit.

Även lagkaptenen Astrit Ajdarevic lämnar OS med huvudet högt.

– Vi hade höga mål och en bra känsla i gruppen. Men det enda jag kan säga är att vi gjorde vårt bästa. Vi har en ung trupp full av talangfulla spelare som förhoppningsvis kommer att vara en del av A-landslaget framöver, säger Astrit Ajdarevic.

– Jag bryr mig inte om att vi är ute. Vi gav 100 procent. Det är det viktigaste.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset