Sport

Fougberg under OS-kvalgränsen

Charlotta Fougberg. Arkivbild.
Charlotta Fougberg. Arkivbild.

Det kryllade av lyckliga svenska löpare i Diamond League-galan på Bislett.Gladast var kanske Charlotta Fougberg som gjorde sitt bästa hinderlopp på två år och sprang under OS-kvalgränsen.– Det är helt fantastiskt, säger göteborgskan.

Fougberg sträckte upp nävarna mot Oslohimlen och jublade efter att ha sprungit 3 000 meter hinder på 9.30,11 – nästan en sekund under den svenska kvalgränsen till OS.

Därmed är EM-silvermedaljören från 2014 åtminstone halvvägs till Rio. Sveriges olympiska kommitté (SOK) har nämligen sagt att de vill se henne klara kvalgränsen två gånger.

– Man måste visa stabilitet. Lika snabbt en gång till, då är jag i Rio, säger Fougberg.

– Sedan har vi i Sverige extremt tuffa gränser. Alla andra länder blir chockade när de får höra våra tider. Men de som kommer till Rio har verkligen där att göra, och jag tänker vara där och fajtas.

TT: Hur stort mål är OS för dig?

– Det är en dröm som jag ska uppfylla och göra till min bästa dröm någonsin. Jag gör allt för att komma dit, säger Fougberg som närmast springer i Stockholm om en vecka.

"Tränat otroligt bra"

Förra året var skadefyllt och 30-åringen var långt ifrån sin svenska rekordtid. Torsdagens formbesked var därför efterlängtat – tiden som gav henne en femteplats i Oslo har Fougberg inte varit i närheten av på länge.

Lovisa Lindh, klubbkamrat till Fougberg i Ullevi, hade också anledning att jubla i de perfekta löparförhållandena på Bislett. Tidigare på den ljumma sommarkvällen sänkte Lindh sitt "pers" på 800 meter från 2.01,73 till 2.00,51 i ett lopp som inte hade Diamond League-status.

– Klockrent. Att få en sådan här start på säsongen – det är bara början av juni – är helt sjukt, säger Lindh.

– Den här tvåminutersgränsen är något som alla 800-meterslöpare drömmer om. Nu var det bara en halv sekund ifrån.

TT: Och Abeba Aregawi och Malin Ewerlöf är de enda svenskorna som någonsin har sprungit snabbare.

– Är det så? Ja, herregud. Det är helt sjukt. Jättekul.

Hoppas på OS

Lindhs tid är under den internationella kvalgränsen till OS, men SOK har satt 1.59,50 som tid i sina omdiskuterat hårda kvalgränser.

– Man kan ju hoppas, säger snart 25-åriga Lindh om chanserna att få tävla i Rio de Janeiro.

I samma lopp som Lindh sprang Anna Silvander på 2.02,60, vilket är under kvalgränsen till EM i Amsterdam. Johan Rogestedt satte personligt rekord på 1 500 meter med 3.40,29, också det under EM-kvalgränsen för 24-åringen som redan är klar för EM på 800 meter.

Den som det snackades mest om inför galan var annars Meraf Bahta. Efter svenska rekord på 10 kilometer landsväg, 3 000 meter och 5 000 meter tidigare i år var Bahta ute efter att förlänga rekordsviten på en engelsk mil.

4.25,26 räckte till en tredjeplats, men tiden var drygt två sekunder långsammare än Abeba Aregawis rekord på den sällan löpta distansen. Efter Diamond League-galan i Stockholm nästa vecka avgör Bahta hur hon lägger upp mästerskapssommaren.

– Då ska jag bestämma vilken distans jag ska springa i OS. Men i EM kan jag springa både 1 500 och 5 000, säger hon.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset