Nyheter Ekonomi Världen

Främlingsfientligt parti plockar röster i Tyskland

Det var bekymrade miner hos CDU-anhängarna på valvakan i Rheinland Pfalz.
Det var bekymrade miner hos CDU-anhängarna på valvakan i Rheinland Pfalz.

Det politiska landskapet i Tyskland har fått ett nytt utseende. Det främlingsfientliga populistpartiet Alternativ för Tyskland kom från ingenstans och chockade de regerande partierna med en farlig framgång. I östra förbundslandet Sachsen-Anhalt fick partiet nästan en fjärdedel av rösterna.

På "supersöndagen" gick de tre tyska delstaterna Sachsen-Anhalt, Baden-Württemberg och Rheinland-Pfalz till val.

I drygt ett halvår har flyktingkrisen kommit att genomsyra den politiska diskussionen. Några sekunder efter klockan sex, när vallokalerna stängt, upptäckte de två styrande partierna CDU med förbundskansler Angela Merkel och Socialdemokraterna med ledaren, vice förbundskansler Sigmar Gabriel att maktbalansen förändrats, helt och hållet.

En mardröm för Merkel basunerade tabloidtidningen Bildt ut, medan Frankfurter Allgemeine konstaterade att valet var en katastrof för Socialdemokraterna.

Partiet Alternativ för Tyskland (AFD), uppfattat som ett irriterande och olustigt ytterlighetsparti för ett år sedan, var den stora segraren.

"Demokratisk röst"

De första strålkastarna i intervjuer riktades mot Frauke Petry, partiledare i AFD och en populistledare som inledde sin politiska karriär för några år sedan. Med bister blick och bitska kommentarer reagerade hon mot den politiska makten i Berlin och det som pekas ut som "etablissemanget.

– Vi måste bli hörda, vi är en demokratisk röst, sade Petry några minuter efter det preliminäravalresultatet presenterats. Hennes kommentar följer på ett jubel i AFD:s högkvarter i förbundslandet Sachsen-Anhalts huvudstad Magdeburg. Partiet har gått från noll procent till upp emot 23 procent i den forna östtyska delstaten.

Det var mer, betydligt mer än vad opinionsmätningarna visat.

Missnöjda väljare

I enkäter är AFD:s väljare missnöjda med två frågor. Drygt 90 procent av partiets väljare är mycket oroade för muslimskt inflytande. Nästan lika många är ilskna över kriminaliteten.

Dessutom har valdeltagandet ökat ordentligt i delstatsvalen – i Sachsen-Anhalt från drygt hälften till 60 procent. De flesta av de nya väljarna har röstat på populistpartiet.

I Baden-Württemberg gick Merkels parti ned med 12 procentenheter enligt de första prognoserna. Socialdemokraterna SPD tappade tio. Och AFD, som tidigare inte funnits på allvar i förbundslandet, fick nästan 14 procent.

Siktar på Berlin

I Rheinland-Pfalz, där få trodde att AFD skulle ha någon framgång, rusade partiet till knappt 11 procent.

Merkel visade sig inte direkt efter det att resultaten stod klara, men Socialdemokraternas Ralf Stegner angrep AFD:s inriktning.

– Det här får inga personliga konsekvenser för oss.

Medan makten i Berlin skakar gläds AFD-ledaren Petry åt resultaten, men ser det bara som ett första steg.

– Vi siktar på parlamentet Bundestag. Vi har kompetensen. Vi är ett borgerligt parti som ska arbeta i opposition, säger hon.

Michael Sohn /AP/TT
Populistpartiet AFD:s ledare Frauke Petry, var nöjd efter söndagens tyska delstatsval.
Sebastian Willnow /AP/TT
Anhängare till populistpartiet AFD jublar över valresultatet i det tyska delstatsvalet på söndagen.