Sport

Från börsen till Masters-toppen

Alexander Björk.
Alexander Björk.

Alexander Björk crowdfundade igång sin proffskarriär.Och nu kan det bli rejält med avkastning för de drygt 200 investerarna.Björk överraskade med en 68-runda på Nordea masters, och är därmed bara ett enda slag från ledningen.

För tre år sedan samlade Björk in drygt 270 000 kronor via ett företag som specialiserat sig på elitidrottare.

Varje andel ger 0,0038 % av de inspelade prispengarna under en fyraårsperiod, vilket inte direkt blivit guld och gröna skogar hittills.

Men efter veckan på Bro Hof kan det bli annat.

– Det blev en bra debut i Nordea masters. Jag startade egentligen knackigt de första nio, men hade bra närspel och puttning vilket gjorde att jag kunde vända på två slag under par. Sedan blev det bättre sista nio. Nu gäller det bara att fortsätta så här, säger han.

Björk gjorde fem birdies och hade det inte varit för en onödig bogey hade han delat ledningen.

Nu är han istället delad sjua med bland andra Joel Sjöholm och Niclas Fasth.

TT: Hur självklart var det att gå in på den så kallade sportbörsen?

– Jag var lite fundersam till en början, för jag visste inte hur det skulle fungera. Men sedan när jag förstod det så lät det ju bra. Det blir ju ett sätt att sponsra mig, ett kul sätt att kunna hjälpa till på. Och dessutom kan det ju bli en bra affär för dem.

Skulle Björk vinna tävlingen inkasserar han preliminärt 250 000 euro, vilket skulle ge investerarna en 30-procentig förtjänst.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset