Sport Sport-topp

Från en Tiger Woods till tre

Jason Day. En av det tre fixstjärnorna. Arkivbild.
Jason Day. En av det tre fixstjärnorna. Arkivbild.

När Tiger Woods flippade ur – både på och utanför banan – och stördes av skador skrek publiken efter en ny fixstjärna.Golfguden hörde bön.De fick tre.

Golf är inte lika hårt drabbat av åldersstrecket som andra idrotter – till och med en ungtupp som Henrik Stenson är ju över 40 numera – men i den verkliga toppen har det blivit någon form av revolution.

Med Tiger Woods skadad och rankad 476:a i världen är det nu ungdomarna Jason Day, 28, Jordan Spieth, 22, och Rory McIlroy, 26, som delar på tronen.

Just nu är Day världsetta, tack vare fem segrar under 2015 (varav en major) och två raka segrar under 2016.

– Det är en bra känsla att gå runt här och vara etta i världen, men saker går fort i den här sporten. Den är så tävlingsinriktad, det är så tufft att vinna, men jag känner mig tillfreds med hur jag spelar just nu, säger Jason Day inför Masters-starten.

– Om jag ska vara ärlig så är jag inte favorit den här veckan. Vi är ju så många nu. Jordan spelar bra, Rory spelar bra, en kille som Henrik Stenson spelar bra. Det finns inte bara en favorit, vi är många.

Upptrissade

Det fanns perioder då Tiger Woods – som vunnit 14 majortävlingar och var världsetta i 264 veckor i rad – totalt dominerade sporten.

Nu trissar de tre fixstjärnorna varandra.

– När Tiger var så dominant kunde han vila en lång period och ändå vara kvar som världsetta. Samma med Rory, när han vann fyra majors på kort tid fick han en lucka till oss andra. Nu är det så tajt där uppe. Jordan och Rory är unga killar också. Vi motiverar varandra. Om en av oss spelar bra, så får han oss andra att träna lite hårdare. Det motiverar oss. Varför kan det inte vara jag, liksom? Och det är kul att se fansen hålla på olika. En del på Jordan, en del på mig, andra på Rory eller någon annan. Det är kul att se hur bra sporten mår just nu, säger Day.

Bra ambassadörer

Landsmannen Adam Scott, Mastersvinnnare 2013, håller med.

– Det kommer dröja länge innan vi får se en sådan dominans som vi fick se med Tiger igen. Spelet har förändrats en del de senaste fem-sex åren. Speciellt med spelare som Jason, Rory och Jordan. De är fantastiska ambassadörer för sporten. De höjer ribban hela tiden. Det är 10, 12, 15 spelare som kan vinna den här tävlingen. När Tiger satte ribban så fick vi andra ofta tävla om andraplatsen, säger Scott.

Eric Gay/AP/TT
Rory McIlroy och Jason Day. Arkivbild.
Eric Gay/AP/TT
Jordan Spieth. Arkivbild.

Läs också