Nöje Musik TV Melodifestivalen 2016

Från "Idol" till Melodifinal

Ace Wilder och Robin Bengtsson var gårdagens vinnare.
Ace Wilder och Robin Bengtsson var gårdagens vinnare.

Robin Bengtsson blev trea i "Idol" 2008. Drygt sju år senare är han tillbaka i rampljuset, själv smått chockad över att "Constellation prize" är i final i Melodifestivalen.– De här åren har varit en bra skola, säger han till TT.

Samtidigt som champagnen började flöda och Andra chansen-låtarna – Albin & Mattias "Rik" och Samir & Viktors "Bada naken" – började strömma ur högtalarna på efterfesten kunde finalisterna Robin Bengtsson och Ace Wilder börja slappna av. I alla fall lite.

Pressen har varit stor, för den ena som återvändande förhandsfavorit – för den andre som debutant i en helt annan musiktävling än Idol.

– Det är verkligen en stor grej det här. Det kommer att ta lite tid innan det här sjunker in, konstaterar Bengtsson.

►LÄS MER: Här är kvällens vinnare

Bytte artistnamn

25-åringen från Svenljunga har släppt en rad singlar under åren, bland annat under artistnamnet B Robin. Men det stora genombrottet har låtit vänta på sig och till första deltävlingen i Göteborg kom Robin Bengtsson som ett relativt oskrivet namn.

Men under schlagerveckan sjönk hans odds sakta men säkert i förhandstipsen – och till slut räckte det hela vägen till final för "Constellation prize".

– Det har varit en väldigt bra skola. Att lära sig branschen, att lära sig ta både med- och motgångar och ta vara på det när ett tillfälle ges, säger han om de gångna sju åren.

►LÄS MER: ANNA Book: Jag har gråtit så mycket

Ace Wilder har samtidigt varit finaltippad ända sedan hennes namn presenterades av SVT. Hennes debut i Melodifestivalen för två år sedan slutade med en andraplats. Sådant förpliktigar.

– Det har varit lite jobbigt för mig att komma tillbaka. Jag har känt förväntningarna, kanske mest från mig själv. Det har varit så nervöst. Det släppte inte förrän jag hörde att jag var klar för final. Nu är jag bara stolt, säger hon.

Malmö nästa

Uppladdningen stördes av petningen av Charlotte Perrelli som programledare och diskningen av Anna Books bidrag. Men till slut blev den första deltävlingen en rivstart för årets upplaga av Melodifestivalen.

►LÄS MER:  Lasse Kronérs elaka improvisation

Redan till kommande helg drar schlagercirkusen vidare till Malmö. Gina Dirawi, som ensam programledare men med Perrelli som gästartist, ska då lotsa tittarna mellan bidrag framförda av bland andra David Lindgren, Molly Pettersson Hammar och en trio bestående av Patrik Isaksson, Tommy Nilsson och Uno Svenningsson.

Robin Bengtsson och Ace Wilder kan redan börja finslipa numren med sikte på den 12 mars. Då går finalen i Friends arena i Stockholm.

– Först firar vi. Sedan ska vi ladda om och så siktar vi på vinst i Friends, avslutar Bengtsson.

Missade du hela kalaset? Så här såg det ut i Göteborg!

Jonas Ekströmer/TT
Ace Wilder och hennes "Don't worry"gick direkt till final.
Jonas Ekströmer/TT
Robin Bengtssons "Constellation prize" gick direkt till final.
Jonas Ekströmer/TT
Ace Wilder och Robin Bengtsson firade på efterfesten.